Zupa grzybowa to tradycyjny i pyszny posiłek, który można łatwo przygotować w domu. Poniżej przedstawiamy przepis na najlepszą zupę grzybową.
Składniki:
- 1 kg świeżych grzybów (najlepiej leśnych)
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 4 ziemniaki
- 2 litry bulionu (mięsnego lub warzywnego)
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki śmietany
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
- Grzyby umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać masło i dodać cebulę i czosnek, smażyć aż będą miękkie.
- Dodać pokrojone grzyby i smażyć razem przez kilka minut.
- Dodać pokrojone ziemniaki i smażyć razem przez kolejne kilka minut.
- Dodać bulion, liście laurowe i ziele angielskie, doprowadzić do wrzenia.
- Zmniejszyć ogień i gotować zupę przez około 20 minut.
- W osobnym naczyniu wymieszać mąkę ze śmietaną i dodać do zupy, mieszając, aż zgęstnieje.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać gorącą zupę, posypaną świeżą natką pietruszki.
Smacznego! Ta pyszna i aromatyczna zupa grzybowa na pewno rozgrzeje i nakarmi ciało i duszę. Można ją też dostosować do własnych preferencji, dodając np. więcej ziemniaków lub mniej śmietany.