Dobre zarówno na drugie śniadanie do szkoły jak i na podwieczorek czy kawkę z przyjaciółmi. Do tego błyskawiczne w przygotowaniu
Muffinki z jabłkami
Składniki na 12 sztuk:
- 2 duże jabłka
- 100 g masła
- 2 jajka
- 125 ml mleka
- 250 g mąki
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 g cukru białego lub trzcinowego
- 2 łyżki miodu
Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Formę na muffiny wyłóż 12 papilotkami. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Roztop masło w garnku, wlej mleko, dodaj jajka i roztrzep trzepaczką na jednolitą masę.
Do drugiej miski wsyp mąkę, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier. Dolej miodu i dokładnie wymieszaj.
Do suchych składników dodaj mokre oraz tarte jabłka, wymieszaj (delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników).
Nałóż równe porcje ciasta do papilotek i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 25 minut do suchego patyczka i zrumienionego wierzchu.
Smacznego!
9 odpowiedzi na „Muffinki z jabłkami”