Te ciasteczka wyszły przypadkiem, bez planowania. Koleżanka wrzuciła przepis oraz zdjęcie i tak mi się spodobały, że od razu upiekłam. Są mocno migdałowe z wyczuwalną nutą cynamonu, a na ich wierzchu chrupiąca beza. Nie można się im oprzeć.Przepis pochodzi od margoi
Zimtsterne- świąteczne gwiazdki cynamonowe
Składniki na około 40 ciastek:
- 300 g zmielonych migdałów
- 100 g cukru pudru
- 2 białka
- 50 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu
Składniki na glazurę bezową:
- 1 białko
- 1 szczypta soli
- 200 g cukru pudru
- 1 – 2 łyżki mleka jeśli zajdzie taka potrzeba
Wszystkie suche składniki wsyp do miski lub malaksera. Mieszaj, dodaj białka i mieszaj dalej do uzyskania zwartej masy (może być lekko klejąca).
Włóż ją do lodówki na godzinę.
W tym czasie przygotuj glazurę. Ubij białko z solą na sztywną pianę. Powoli, stopniowo dodawaj cukier. Jeśli jest zbyt sztywna, dolej mleko, bardzo ostrożnie, gdyż jeśli będzie zbyt rzadki krem, spłynie z ciastek. ( Ja dodałam pół łyżki mleka).
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj dość grubo, ok 1 cm, między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wycinaj gwiazdki i układaj na blaszce wyłożonej papierem.
Za pomocą pędzelka nałóż krem białkowy, nie za grubo, gdyż może popękać.
Piecz w 120 stopniach z termoobiegiem na najniższym poziomie, przez ok. 20 min.
Przechowuj szczelnie zamknięte. Im dłużej, tym są lepsze.
Smacznego!