Moje dzieci nie przepadają za kanapkami do szkoły, dlatego raz na jakiś czas piekę coś, co wiem, że zjedzą. Dzisiaj dostały pyszne drożdżowe zawijańce z nadzieniem pomarańczowo – cynamonowym. Przepis pochodzi ze strony smakowity chleb z tym, że z moimi małymi zmianami.
Zawijańce pomarańczowo – cynamonowe
Składniki na ciasto:
- 550 g mąki pszennej
- 7 g suszonych drożdży instant
- 50 g cukru
- jajko
- 270 ml letniego mleka
- 40 ml oleju
Składniki na nadzienie:
- 100 g miękkiego masła
- łyżeczka cynamonu
- sok z 1/2 pomarańczy
- 2 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania
- cukier puder do posypania
Mąkę wsyp do misy, dodaj cukier, drożdże, jajko. Wlej letnie mleko i wyrabiaj ciasto ok. 4 minut, aż będzie elastyczne. Następnie dolej oleju i miksuj, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
Wyrobione ciasto zostaw pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
W tym czasie miękkie masło zmiksuj z cukrem, cynamonem i sokiem z pomarańczy.
Wyrośnięte ciasto podzieli na 8 części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj z wierzchu masłem cynamonowym, zostawiając brzegi wolne i zawijaj jak roladę. Następnie przetnij roladę przez środek na dwie części, zostawiając koniec złączony. Zaplącz warkocz z obu części i uformuj okrągły wianuszek, łącząc ze sobą dwa końce.
Tak uformowane bułeczki połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj na 30-40 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i włóż do niego wyrośnięte zawijańce posmarowane rozbełtanym jajkiem
Piecz przez 15 minut, po czym wystudź na kuchennej kratce.
Zawijańce można jeść bez dodatków, oprószyć cukrem pudrem tak jak ja to zrobiłam, lub polać lukrem.
Smacznego!