Bardzo lubię ciasta drożdżowe. Zarówno jeść jak i robić
A w połączeniu z moimi ukochanymi od lat powidłami śliwkowymi to już pełna rozkosz.
Wieniec drożdżowy z powidłami śliwkowymi i migdałami
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 600 g mąki pszennej
- 75 g cukru
- 10 g suszonych drożdży
- 2 całe jajka
- 100 g rozpuszczonego masła
- 250 ml ciepłego mleka
- kilka kropel esencji migdałowej
Dodatkowo:
- 200 g powideł śliwkowych
- garść obranych migdałów
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1-2 łyżki wrzątku
Do dużej misy wsyp mąkę, drożdże oraz cukier. Wbijaj jajka i dolewaj schłodzone do temperatury pokojowej masło. Wyrabiaj ok. 10 minut ręcznie lub w robocie.
Gotowe ciasto powinno być miękkie i bardzo elastyczne. W razie potrzeby podsyp mąką lub dolej więcej mleka.
Gotowe przykryj ściereczką na 1,5h do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wyjmij i ponownie wyrób (krótko, ręcznie), a następnie rozwałkuj na prostokąt o wymiarach dużej formy na ciasto.
Posmaruj całość powidłami śliwkowymi, pozostawiając czyste boki. Zwiń do środka jak na roladę. Nożem przetnij roladę wzdłuż na pół, pozostawiając łączenie na jednym z końców. Następnie uformuj wieniec (okrągły warkocz) i sklejaj końcówki ciasta.
Wieniec włóż do okrągłej formy o średnicy ok. 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piecz przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Z cukru pudru, soku z cytryny i wrzątku przygotuj lukier. Polej nim ciasto i obsyp migdałami.
Smacznego!