Kruche, delikatne, cytrynowe
Takie ciasteczka są idealne do dłuższego przechowywania w puszcze i zawsze jest coś słodkiego pod ręką kiedy mamy niespodziewanych gości
Oczywiście jeśli zrobimy ich na tyle dużo, by móc je jeszcze schować “na później”
Z tej ilości składników wyszło mi ich ok. 30. Dodałam też mniej soku z cytryny, bo połowę, a i tak czuć było go na tyle, że następnym razem zrobię tak samo.
Wianuszki cytrynowe
Składniki:
- 125 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- sok i skórka z 1 cytryny
- 2 żółtka
- 200 g mąki
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do dekoracji:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- cukier lodowy
Masło i cukier utrzyj na puszystą masę. Cytrynę umyj, osusz i zetrzyj skórkę. Skórkę i sok dodaj do masy maślano – cukrowej, a następnie dodaj żółtka. Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawaj po łyżce do masy, a na koniec zagnieć ciasto.
Ciasto odstaw na noc w chłodne miejsce (ja trzymałam w lodówce). Następnego dnia rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Wykrój z niego małe wianuszki i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni (z termoobiegiem 175 stopni). Żółtko i mleko roztrzep w miseczce i pędzelkiem posmaruj ciasteczka. Grubo posyp cukrem lodowym i piecz 10 – 15 minut na jasnożółty kolor.
Smacznego!
ale sliczności
))
Ale fajne ciasteczka, do kawy lub herbatki, e nawet bez tych dodatków spałaszowałabym
Po prostu rewelacja. Szkoda, że było ich tak mało. W dwa dni zniknęły wszystkie… a mogłyby nawet i w ciągu godziny.
Nstępnym razem zrobię więcej
Dzięki 