W ostatnią sobotę września robiliśmy imieniny mojego M. Oprócz obiadu, oczywiście był deser
Zrobiłam również wafelki. Tym razem nie cynamonowe, a cytrynowe. Zapraszam! A tutaj nasz jesienny spacer
Wafelki cytrynowe
Składniki:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 200 g mąki
- 2 jajka
- starta skórka z cytryny
- 1/2 l letniej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki soku z cytryny (dałam więcej)
Rozpuść masło. Dodaj cukier i skórkę cytrynową. Kiedy przestygnie dodaj jajka i wymieszaj. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dorzuć do mokrych składników, dolej wodę i na koniec sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Jeśli uznasz, że za mało kwaskowe, dotrzyj skórkę i dolej soku.
Na waflownicę wylewaj łyżkę masy i smaż do uzyskania złotego koloru.
Smacznego!
2 odpowiedzi na „Wafelki cytrynowe”