W końcu kupiłam w zeszłym miesiącu waflownicę i natychmiast wzięłam się za robienie wafelków, rurek z bitą śmietaną itp. itd… Dzisiaj proponuję Wam pyszne, cynamonowe, bardzo chrupiące wafelki. Lepsze niż te kupowane w sklepach
Wafelki cynamonowe
Składniki na ok 20 sztuk o średnicy 12-14 cm:
- 50 g margaryny lub masła
- 175 g mąki
- 75 g cukru
- 1 jajko
- 1/4 l letniej wody
- 1/2 łyżeczki cynamonu (dałam więcej, bo lubię ten smak)
Cukier rozpuść w niewielkiej ilości letniej wody. Dodaj masło i kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą i przestygną dodaj jajko i wymieszaj.
Mąkę, cynamon i resztę wody dodaj do pozostałych składników i wymieszaj tak by nie było grudek. Zostaw na 30 minut. Ciasto musi być gęściejsze niż to na naleśniki.
Po tym czasie nagrzej waflownicę. Kiedy będzie gotowa nakładaj ciasto po łyżce na środek i piecz przez kilka minut. U mnie były to ok. 4 minuty.
Można je jeść same, z bitą śmietaną, posmarowane dżemem, nutellą… jak tylko macie ochotę. Chociaż dla mnie najlepsze takie zwykłe, bez niczego do kawy lub herbaty
Można je przechowywać kilka dni. Jeśli tylko się uda. U nas nie da rady
Smacznego!
Domowe to na bank lepsze. Tez tak mam, że jak kupie nowe urządzenie to szaleństwo na maksa
Wspaniałe wafle uwielbiam takie zarówno suche jak i z dodatkiem masy.
ooo jakie fajne, na pewno muszą byc pyszne. Ja chyba nigdy nie kupię takiego urządzenia bo bym chyba była szersza niż wyższa
)
Sprzęt widać świetnie na siebie pracuje
znakomity pomysł na wyśmienity deser
mniam mniam
Dzięki
Faktycznie, sprzęt jak dla nas rewelacyjny
Oj też się obawiam, że niedługo zrobię się szersza dlatego zaczęłam piec tylko na weekendy i uroczystości. Ciekawe jak długo wytrzymam 
Właściwie nie tylko dlatego. W tygodniu brakuje mi czasu…
Szybko zniknęły… dużo szybciej niż pojawiały się na talerzu