Bardzo szybkie i smaczne ucierane ciasto ze śliwkami. Idealne na deser w niedzielę lub podwieczorek w tygodniu. Zapraszam do spróbowania
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Składniki na ciasto do formy 25 x 35 cm:
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 800 g śliwek węgierek, bez pestek, przekrojonych na połówki lub ćwiartki
- cukier puder do posypania
Składniki na kruszonkę:
- 1/2 kostki zimnego masła (125 g)
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
Przygotuj kruszonkę i wstaw do lodówki.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Formę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą.
Mikserem utrzyj masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawaj kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu. Następnie dodaj po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksuj już na mniejszych obrotach do połączenia się składników.
Ciasto przełóż do formy, wyrównaj powierzchnię, rozłóż śliwki (przecięciem do góry) i posyp kruszonką.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 60 minut. Najlepiej sprawdzaj
Ostudź i przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
uwielbiam ciasto ucierane. Mega proste, a mogę jeść tygodniami