Kolejna propozycja ciasteczek ze szprycy. Robi się je bardzo szybko, są smaczne i idealne nie tylko na przyjęcia, ale i do popołudniowej kawki
Trylobity, strzałki i inne kwiatki czyli ciasteczka ze szprycy
Składniki:
- 125 g miękkiego masła
- 250 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 laska wanilii
- skórka starta z 1 cytryny
- 2 jajka
- 125 g mielonych migdałów
- 350 g mąki pszennej
Masło utrzyj na puszystą masę. Dodaj cukry, ziarenka z wanilii i skórkę cytrynową po czym tak długo mieszaj, aż cukier się rozpuści.
Dodawaj po jednym jajku ciągle mieszając. Następnie dosyp migdały i przesianą mąkę.
Ciasto wykładaj porcjami do szprycy z wybraną tulejką (u mnie było kilka) i wyciskaj na blachę. Nie musisz jej niczym smarować. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepłe łatwo odchodzą.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 195 stopni przez 10 minut.
Smacznego!
2 odpowiedzi na „Trylobity, strzałki i inne kwiatki czyli ciasteczka ze szprycy”