Po robieniu torciku dla kochanej siostry i szwagra zostało mi rozpuszczonej czekolady. Trochę z nią przesadziłam
A, że nie lubię jak coś się marnuje zrobiłam na szybko pyszne i mega kaloryczne trufle
Za to jakie pyszne, rozpływające się w ustach i skutecznie poprawiające nastrój
Trufle czekoladowo maślane
Składniki na ok. 40 sztuk:
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 mała torebka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 200 g ciemnej czekolady
- kakao lub posypka czekoladowa
Masło ubij mikserem na lekki krem. Dodaj oba cukry i żółtka. Ubijaj aż powstanie jednolita, gładka masa.
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy nieco ostygnie połącz ją z kremem maślanym. Ubijaj jeszcze przez chwilę mikserem i wstaw powstałą masę na kilkanaście minut do lodówki.
Po tym czasie wilgotnymi dłońmi formuj z masy kulki. Obtocz je w kakao lub posypce i ponownie wstaw do lodówki.
* Trufle należy przechowywać w lodówce w torebce plastikowej lub szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
3 odpowiedzi na „Trufle czekoladowo maślane”