Na sobotnie przyjęcie z okazji 4 urodzin młodszej córci upiekłam tort z blogu moje wypieki. Wyglądał niesamowicie, a do tego jeszcze był przepyszny. Właściwie, to jeden z lepszych jaki jadłam
Córcia prosiła żeby impreza była z Małpką Georgem, którego ostatnio codziennie ogląda. Chciała też żeby i George znalazł się na torcie. A ja bardzo lubię spełniać marzenia swoich dzieci (oczywiście te realne w wykonaniu ), więc miała jedno i drugie
Zachwyt i zaskoczenie gości kiedy mąż zaczął kroić tort bezcenne
Tort tęczowy
Składniki na ciasto (5 blatów 24 cm):
- 226 g masła
- 220 g cukru
- 5 białek
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 375 g mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 355 ml mleka
Mąkę, proszek do pieczenia, sól przesiej.
Miękkie masło zmiksuj na gładką, puszystą masę. Dodawaj stopniowo cukier, cały czas miksując. Wbij białka, jedno po drugim i miksuj dalej dolewając ekstrakt.
Do zmiksowanej masy maślanej dodawaj na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.
Ciasto najlepiej zważ a otrzymany wynik podziel na 5. Każdą część ciasta umieść w osobnej miseczce. Dodawaj barwniki w żelu np.: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy. Wymieszaj dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy.
Ciasto przełóż do 5 tortownic (lub jednorazowych foremek aluminiowych) i piecz około 15 – 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw. suchego patyczka. (Ja piekłam 15 minut i w zupełności starczyło)
Wyjmij z piekarnika i ostudź.
Składniki na krem z bitej śmietany i mascarpone:
- 900 ml śmietany kremówki (36%)
- 250 g serka mascarpone
- kilka łyżek cukru (do smaku)
- sok z cytrynowy
Śmietanę kremówkę ubij a pod koniec ubijania dodaj cukier i sok. Dodaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj.
Poszczególne blaty ciasta przekładaj kremem.
Wierzch i boki tortu również posmaruj kremem śmietankowym i ozdób wg uzniania.
Cały tort schładzaj w lodówce przez minimum 3 godziny.
Smacznego!
2 odpowiedzi na „Tort tęczowy”