Mam troszkę zaległości w dodawaniu wpisów. W sumie nawet to dobrze, bo przez ostatnie życiowe zawirowania mam mało czasu na pieczenie. Tort, który dzisiaj chciałam Wam pokazać zrobiłam na 5 urodziny młodszej córci, a korzystałam z przepisu jaki pojawił się na tym blogu. Kolorowy, radosny… w sam raz na uroczystość dla dziecka, ale nie tylko
Tort z motylkami
Składniki na 1 blat:
- 100 g masła lub margaryny do pieczenia
- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 100 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy lub cytryny
- tęczowa posypka cukrowa (30 g)*
- posypka cukrowa w kształcie motylków na wierzch tortu
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i odstaw.
Do misy miksera włóż masło z cukrem. Utrzyj do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodawaj jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem i wymieszaj do połączenia się składników. Dorzuć posypkę cukrową, ponownie wymieszaj, ale bardzo krótko, bo może zabarwić ciasto, a tego nie chcemy Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i wyrównaj.
Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij, wystudź w formie, a następnie wyjmij z niej i pozostaw jeszcze na kratce.
W taki sam sposób upiecz pozostałe 2 blaty.
Krem śmietankowy z nutą cytrynową (ilość na cały tort):
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
Ten krem jest lekki. Jeśli chcesz by był gęściejszy ubij 250 ml kremówki i 500 g mascarpone.
Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Serek mascarpone i śmietanę kremówkę ubijaj mikserem aż krem będzie gęsty. Pod sam koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder i wlej sok z cytryny.
Na paterze układaj na sobie poszczególne blaty ciasta, przekładając je kremem śmietankowym. Wierzch i boki również posmaruj kremem. Ciasto oprósz posypką motylkową lub inną, wybraną przez Ciebie
* najlepsza w postaci krótkich tęczowych ‘kreseczek’ lub drobnego maczku. Większe perełki się nie nadają, bo będą zbyt twarde w cieście. Nie nadają się również posypki naturalne. Kolory bledną w cieście i nie są widoczne.
Smacznego!
2 odpowiedzi na „Tort z motylkami”