Dzisiaj są 9 urodziny mojej starszej córci
Co prawda przyjęcie będzie w sobotę, ale chciałam żeby i dzisiaj mogła zdmuchnąć świeczki wypowiadając życzenie na małym torcie
Miała niespodziankę po powrocie z treningu
W tym roku wymyśliła, że tematem imprezy będzie “Pippi i piraci”. Muszę się Wam przyznać, że dekoracje robię już od prawie dwóch miesięcy, bo nie wszystko co potrzebujemy można było kupić. Ale o tym po sobocie
Wracając do dzisiejszego dnia, to chciałam robiąc tort nawiązać do tematu przyjęcia, dlatego powstała wyspa z mapą skarbów z książki “50 kolorowych tortów w stylu angielskim”
Tort – Wyspa z mapą skarbów
Składniki na tortownicę 20 cm:
- 375 g mąki
- 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 250 g miękkiego masła lub margaryny
- 250 g cukru pudru (daje zawsze mniej, bo i tak wszystko jest bardzo słodkie)
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni (piekłam na termoobiegu).
Przesiej mąkę i dodaj proszek do pieczenia. Miękkie masło lub margarynę ubijaj z cukrem pudrem aż powstanie bladożółta puszysta masa. Do masy dodawaj po jednym jajku przy każdym dosypując łyżkę mąki. Dobrze ubij. Dodaj wybrany aromat (tym razem dałam czekoladowy). Wsyp resztę mąki i dobrze wymieszaj.
Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 50 minut. Najlepiej sprawdź po tym czasie patyczkiem. Wyjmij ciasto kiedy będzie suchy. Zostaw do ostygnięcia na 5 minut, po czym wyjmij z tortownicy i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni.
Kiedy będziesz już robić tort, wyrównaj boki i zetnij przypieczoną skórkę ciasta.
Krem którym go przełożyłam jest również czekoladowy. A, że nie miałam zbyt dużo czasu, to zrobiłam z tego przepisu. Jest nie tylko pyszny, ale i bardzo szybki w przygotowaniu. Zresztą sami zobaczcie:
Krem czekoladowy
Składniki na ok. 450 g:
- 100 g czekolady deserowej
- 150 g masła o temperaturze pokojowej
- 150-200 g cukru pudru
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Odstaw na chwilę by ostygła.
Masło miksuj na puszystą masę stopniowo dodając cukier. Na koniec wlej czekoladę i miksuj aż wszystkie składniki się połączą.
Nie zapomnij o przygotowaniu kremu maślanego, którym trzeba posmarować ciasto przed położeniem lukru.
Jeśli mowa o lukrze, to do zrobienia tych dekoracji potrzeba ok. 875 g lukru w kolorze jasno brązowym (można zabarwiać odpowiedniki barwnikami, chociaż ja wolę gotowe kolory. Zwłaszcza jak potrzebuję w jednym takiej ilości).
Lukier ogrzej w dłoniach i zagniataj jak ciasto drożdżowe Kiedy będzie gotowe, posyp stolnicę cukrem pudrem i rozwałkuj lukier na ok. 5 mm. Po każdorazowym wałkowaniu, przekręcaj lukier na drugą stronę nie zapominając o podsypywaniu cukrem pudrem. Posmaruj ciasto kremem maślanym (cienko) i pokryj lukrem razem z podkładką na tort (połóż wałek na środku lukru, który złóż na pół i delikatnie przenieś na biszkopt). Wygładź delikatnie dłonią wszystkie nierówności. W ten sposób również pozbędziesz się nadmiaru cukru pudru. Możesz później wygładzić wszystko jeszcze odpowiednią packą. Nadmiar lukru obkrój.
Biały lub kremowy lukier rozwałkuj i wytnij z niego kwadrat aby powstała mapa. Na górnej i dolnej krawędzi zrób różnej wielkości nacięcia. Możesz zaznaczyć na nim drogę do skarbu, rysując delikatnie odpowiednim pisakiem
Umieść mapę na torcie, zwijając do połowy. Można wszystko obsypać brązowym, drobnym cukrem i poukładać czekoladki w kształcie pieniążków.
Udanej zabawy i smacznego!
6 odpowiedzi na „Tort – Wyspa z mapą skarbów”