Dzisiaj są 9 urodziny mojej starszej córci
Co prawda przyjęcie będzie w sobotę, ale chciałam żeby i dzisiaj mogła zdmuchnąć świeczki wypowiadając życzenie na małym torcie
Miała niespodziankę po powrocie z treningu
W tym roku wymyśliła, że tematem imprezy będzie “Pippi i piraci”. Muszę się Wam przyznać, że dekoracje robię już od prawie dwóch miesięcy, bo nie wszystko co potrzebujemy można było kupić. Ale o tym po sobocie
Wracając do dzisiejszego dnia, to chciałam robiąc tort nawiązać do tematu przyjęcia, dlatego powstała wyspa z mapą skarbów z książki “50 kolorowych tortów w stylu angielskim”
Tort – Wyspa z mapą skarbów
Składniki na tortownicę 20 cm:
- 375 g mąki
- 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 250 g miękkiego masła lub margaryny
- 250 g cukru pudru (daje zawsze mniej, bo i tak wszystko jest bardzo słodkie)
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni (piekłam na termoobiegu).
Przesiej mąkę i dodaj proszek do pieczenia. Miękkie masło lub margarynę ubijaj z cukrem pudrem aż powstanie bladożółta puszysta masa. Do masy dodawaj po jednym jajku przy każdym dosypując łyżkę mąki. Dobrze ubij. Dodaj wybrany aromat (tym razem dałam czekoladowy). Wsyp resztę mąki i dobrze wymieszaj.
Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 50 minut. Najlepiej sprawdź po tym czasie patyczkiem. Wyjmij ciasto kiedy będzie suchy. Zostaw do ostygnięcia na 5 minut, po czym wyjmij z tortownicy i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni.
Kiedy będziesz już robić tort, wyrównaj boki i zetnij przypieczoną skórkę ciasta.
Krem którym go przełożyłam jest również czekoladowy. A, że nie miałam zbyt dużo czasu, to zrobiłam z tego przepisu. Jest nie tylko pyszny, ale i bardzo szybki w przygotowaniu. Zresztą sami zobaczcie:
Krem czekoladowy
Składniki na ok. 450 g:
- 100 g czekolady deserowej
- 150 g masła o temperaturze pokojowej
- 150-200 g cukru pudru
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Odstaw na chwilę by ostygła.
Masło miksuj na puszystą masę stopniowo dodając cukier. Na koniec wlej czekoladę i miksuj aż wszystkie składniki się połączą.
Nie zapomnij o przygotowaniu kremu maślanego, którym trzeba posmarować ciasto przed położeniem lukru.
Jeśli mowa o lukrze, to do zrobienia tych dekoracji potrzeba ok. 875 g lukru w kolorze jasno brązowym (można zabarwiać odpowiedniki barwnikami, chociaż ja wolę gotowe kolory. Zwłaszcza jak potrzebuję w jednym takiej ilości).
Lukier ogrzej w dłoniach i zagniataj jak ciasto drożdżowe Kiedy będzie gotowe, posyp stolnicę cukrem pudrem i rozwałkuj lukier na ok. 5 mm. Po każdorazowym wałkowaniu, przekręcaj lukier na drugą stronę nie zapominając o podsypywaniu cukrem pudrem. Posmaruj ciasto kremem maślanym (cienko) i pokryj lukrem razem z podkładką na tort (połóż wałek na środku lukru, który złóż na pół i delikatnie przenieś na biszkopt). Wygładź delikatnie dłonią wszystkie nierówności. W ten sposób również pozbędziesz się nadmiaru cukru pudru. Możesz później wygładzić wszystko jeszcze odpowiednią packą. Nadmiar lukru obkrój.
Biały lub kremowy lukier rozwałkuj i wytnij z niego kwadrat aby powstała mapa. Na górnej i dolnej krawędzi zrób różnej wielkości nacięcia. Możesz zaznaczyć na nim drogę do skarbu, rysując delikatnie odpowiednim pisakiem
Umieść mapę na torcie, zwijając do połowy. Można wszystko obsypać brązowym, drobnym cukrem i poukładać czekoladki w kształcie pieniążków.
Udanej zabawy i smacznego!
Asiu – PRZECUDNY tort i przyjecie… jeny, fantastyczna jesteś!!! Czekam na ofertę cateringową!!! I daj trochę torcika..
Hallo Sabrina, leider kann ich Dir das nicht genau sagen. Ich weiß halt nicht, wann die Ersten sich anstellen. Am besten Du kommst einfach rechtzeitig!
Hör einfach auf Dein Bac¼ghefÃuhl, klappt bei mir fast immer!Viel Spaß!Jule
Thank you, guys (or gals, more correctly). I´ve been wearing a lot of the sew-along items all summer, and I feel weird when I wear store-bought, thanks Ali for the SESA initiative, and Sara: hope you find another capris pattern that will be an less frustrating option…
Ekstra torcik !!! roboty z nim troche było ale efekt wynagradza wszystko
Asiu jestem pod wrazeniem, masz super pomysly, a torcin wyglada smakowicie i oczywiscie wpraszamy sie na przyjecie urodzinowe – 100 caluskow od nas dla JUBILATKI

Dziękuję
A roboty przy nim wbrew pozorom nie tak dużo. Zwłaszcza w porównaniu z tortem w kształcie Ula i torebkami urodzinowymi, które robiłam w zeszłym roku 

Zapraszam, częstujcie się
Asieńko, przylatuj kiedy tylko chcesz. Czekam na Ciebie codziennie