Wczoraj w swoich dokumentach znalazłam zdjęcie tego tortu. Robiłam go już bardzo dawno, ale od razu przypomniał mi się jego delikatny smak, smak lekkiej, rozpływającej się w ustach czekolady, że postanowiłam się z Wami podzielić przepisem
Tort truflowy
Składniki:
- 5 jajek
- 175 g miałkiego cukru
- 2 torebki cukru waniliowego
- 100 g mąki
- 100 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 120 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g masła
- 150 g cukru pudru
- 1 zapach rumowy
- 100 g czekolady
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- Posypka czekoladowa do dekoracji
Wbij do salaterki 4 jajka i ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez minutę, dodając 4 łyżki wrzątku. Nadal ubijając wsyp miałki cukier i 1 torebkę cukru waniliowego. Ubijaj jeszcze przez 2 min. Zmniejsz szybkość obrotów miksera i dodawaj stopniowo mąki, 25 g kakao i proszek do pieczenia. Ubijaj aż powstanie gładkie ciasto.
Przygotuj tortownicę o średnicy 24cm. Nagrzej piekarnik do 180-200 stopni i wstaw ciasto na 20-30 min. Zaraz po upieczeniu wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Ostudzone ciasto
przekrój na 3 części.
Krem:
Włóż do salaterki masło, wsyp cukier puder i mikserem utrzyj na krem dodając resztę kakao, jajko i zapach rumowy.
Uformuj z kremu wilgotnymi dłońmi kilka kulek (ja zrobiłam 10 sztuk i 2 od razu zjadłam), otocz każdą w czekoladowej posypce i włóż do lodówki.
Opakowanie cukru waniliowego rozpuść w 2 łyżkach wody i dodaj do reszty czekoladowego kremu, dobrze wymieszaj. Na spodnią warstwę ciasta nałóż krem, przykryj drugą warstwą ciasta,
nałóż drugą połowę kremu i przykryj trzecią warstwą ciasta. Lekko przyciśnij i wstaw do lodówki.
Polewa:
Czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej z 2 łyżkami słodkiej śmietanki. Wymieszaj starannie i posmaruj czekoladową masą wierzch i boki tortu. Zanim polewa zastygnie posyp brzegi i rant wokół wierzchu posypką czekoladową i ułóż czekoladowe kulki.
Smacznego!
7 odpowiedzi na „Tort truflowy”