Natalka wybrała sobie ten tort na przyjęcie z okazji rocznicy Komunii. Przepis pochodzi z tego blogu. Smak jest BOSKI jeśli ktoś, tak jak my kocha pralinki Ferrero Rocher. Rozkosz podniebienia, ale o tym musicie przekonać się sami. Uprzedzam tylko. Jest tak samo bardzo słodki jak pralinki W przygotowaniu pomagała Majeczka.
Jak to bywa w życiu… Dobre chwile przeplatają się z tymi smutnymi. Wczoraj straciliśmy Inkę, naszą 2 letnią króliczkę, z którą najbardziej była zżyta Natalka
Tort Rocher
Składniki na orzechowo – czekoladowe blaty bezowe:
- 6 białek
- 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki zmielonych orzechów laskowych, obranych z łupinek i podpieczonych na suchej patelni
- 30 g gorzkiej czekolady, startej na tarce
Trzy tortownice o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia (blaty bezowe można również upiec bez tortownic, odrysowując na papierze do pieczenia 23 cm okręgi i wykładając na nie masę bezową).
W misie miksera umieść białka. Ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier, łyżka po łyżce (stopniowo) cały czas ubijając. Dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i zmiksuj. Delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki ze zmielonymi orzechami laskowymi i czekoladą.
Masę bezową rozdziel pomiędzy trzy tortownice i wyrównaj.
Piecz z termoobiegiem (wszystkie blaszki jednocześnie) przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 150 stopni. Blaty powinny być bardziej płaskie i zarumienione.
Wyjmij z piekarnika, wystudź. Blaty możesz upiec dzień wcześniej, tak jak, ja to zrobiłam.
Składniki na krem Rocher:
- 400 g serka mascarpone, schłodzonego
- 400 g nutelli
- 100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
- pół szklanki drobno posiekanych, podpieczonych orzechów laskowych
W misie miksera umieść serek mascarpone. Dodaj nutellę i zmiksuj do otrzymania gładkiej masy. Dolej czekoladę i jeszcze przez chwilę miksuj. Otrzymany krem powinien być gładki i jednolity. Wymieszaj z orzechami. Przykryj folią spożywczą i schładzaj w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
Nie przejmuj się dużą ilością kremu. Tak ma być
Ganache z mlecznej czekolady:
- 70 g mlecznej czekolady
- 70 ml śmietany kremówki 36%
- 1,5 łyżeczki miodu
W małym garnuszku podgrzej śmietanę kremówkę i miód, do wrzenia, po czym zdejmij z palnika. Dodaj połamaną czekoladę i odstaw na 2 minuty. Po tym czasie wymieszaj, do otrzymania gładkiego sosu. Schładzaj w lodówce.
Dodatkowo:
- pralinki Ferrero Rocher
- 3 – 4 pokruszone wafelki do lodów
Na paterze połóż pierwszy blat bezowy. Posmaruj (co ważne) grubą warstwą kremu. Przykryj kolejnym blatem bezowym itd. do wykończenia blatów. Boki i wierzch tortu posmaruj tym samym kremem. Schładzaj przez kilka godzin w lodówce.
Schłodzony tort oblej czekoladowym, lekko gęstniejącym ganache. Na wierzchu powciskaj delikatnie pralinki Ferrero Rocher, a boki obsyp pokruszonymi wafelkami do lodów.
Zostaw w lodówce, najlepiej przez całą noc. Najłatwiej kroi się schłodzony, ostrym i cienkim nożem z piłką.
Smacznego!
tort pierwsza klasa!!!
Mimo, żeo tort mega słodki, to naprawdę PYSZNY. A jaki wygląd.