Tort Mocca

Ten tort robiłam na urodziny Męża WinkI chyba był najlepszy…

TORT MOCCA

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka i ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
Piec w temp. 180ºC przez około 35 – 45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Biszkopt z 3 jajek piekłam w formie o średnicy 24 cm; nadaje się do przekrojenia na 2 normalne lub 3 cienkie krążki. Tak naprawdę zasada jest prosta: na każde jajko przypada 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej i 2 łyżki cukru. To jest podstawa sukcesu Smile
(W książce z której korzystałam był inny przepis na biszkopt, ale coś mi się w nim nie podobało, więc zrobiłam z tego powyżej)
Kruche ciasto:

  • 225 g mąki
  • 1 tor. cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 2 łyżki miałkiego cukru
  • 150 ml zimnej wody
  • Szczypta soli

Na stolnicę przesiej 15 dag mąki, uformuj górkę i zrób w niej wgłębienie. Wsyp cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę. Szybko zagnieć. Wysyp resztę mąki i czubkami palców podziel ciasto na kawałki przypominające okruchy. Następnie wlewając 150 ml wody zagnieć ciasto ponownie. Powinno dać się rozwałkować. Odłóż na pół godziny.

  • 250 g wiśni z puszki lub kompotu
  • 2 łyżeczki kawy
  • 2 łyżki cukru
  • Cukier waniliowy
  • 2-4 łyżki dżemu wiśniowego ( ja wzięłam trochę więcej)
  • 750 ml śmietany kremówki
  • Mąka kukurydziana ( trochę do zagęszczenia soku z wiśni)

Masa wiśniowa:
Odcedź wiśnie. Zostaw 200 ml soku. Mąkę kukurydzianą wymieszaj z sokiem i mieszając zagotuj. Włóż wiśnie, posłódź do smaku i po ostygnięciu włóż do lodówki żeby całość zgęstniało.
Kawę rozpuść w 2 łyżkach gorącej wody i zostaw do ostygnięcia.
Kruchy spód ciasta posmaruj dżemem wiśniowym i przykryj plastrem biszkoptu. Na nim rozłóż masę wiśniową.
Śmietanę ubijaj mikserem stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy, ciągle ubijając. Odłóż 1/3 kremu a do reszty wlej ostudzoną kawę i jeszcze chwilę ubijaj. Kawowy krem połóż na wiśniach i przykryj drugim biszkoptem.
Połowę kremu bez kawy rozsmaruj na torcie, resztę włóż do szprycy i udekoruj.
Tort powinien pozostać w lodówce przez około 2 godziny.

Smacznego!

 




Ten wpis został opublikowany w kategorii Biszkoptowe, Kawowe, Torty i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Tort Mocca

  1. russkaya pisze:

    Mąż musiał być zachwycony Wink

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*

Emotikonki

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette