


TORT CZEKOLADOWY
Składniki:
- 3 jajka
- 100 g cukru pudru (ja dałam mniej)
- 1 tor. cukru waniliowego
- 75 g mąki
- 50 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki kakao
- 100 g twardej czekolady i trochę wiórków czekoladowych
Jajka ubijaj mikserem dodając 3 łyżki wrzątku. Wsyp cukier i cukier waniliowy. Nadal ubijaj przez kolejne 2 min. Wsyp obie mąki z proszkiem do pieczenia. Zmniejsz obroty miksera i ubijaj aż powstanie gładkie ciasto.
Przelej ciasto do tortownicy 24 cm i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni. Piecz 25-30 minut.
(w przepisie podano żeby wystudzone ciasto przekroić na równe dwie połówki, ale wyszło cienkie, więc albo weźcie składników 2 razy więcej albo upieczcie 2 blaty. Ja tak zrobiłam)
Przelej ciasto do tortownicy 24 cm i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni. Piecz 25-30 minut.
(w przepisie podano żeby wystudzone ciasto przekroić na równe dwie połówki, ale wyszło cienkie, więc albo weźcie składników 2 razy więcej albo upieczcie 2 blaty. Ja tak zrobiłam)
Krem:
Śmietanę ubijaj mikserem przez minutę na najwyższych obrotach. Wsyp cukier puder i ubijaj nadal na bardzo gęsty krem. 3 łyżki kremu włóż do szprycy i zachowaj do dekoracji.
Do reszty kremu wsyp 3 łyżki kakao i delikatnie wymieszaj.
Na dolną warstwę ciasta wyłóż 2/3 kremu. Przykryj druga warstwą ciasta.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Posmaruj nią wierzch tortu. Boki posmaruj resztą kremu kakaowego.
Udekoruj śmietaną, wiórkami…
Do reszty kremu wsyp 3 łyżki kakao i delikatnie wymieszaj.
Na dolną warstwę ciasta wyłóż 2/3 kremu. Przykryj druga warstwą ciasta.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Posmaruj nią wierzch tortu. Boki posmaruj resztą kremu kakaowego.
Udekoruj śmietaną, wiórkami…
Smacznego!