W zeszłym tygodniu były urodziny mojej Mamy. Okrągłe urodziny
Postanowiłam upiec dla Niej tort o Jej ulubionym smaku. Troszkę się bałam, bo akurat taki robiłam pierwszy raz, ale w końcu “ten pierwszy raz” kiedyś musi być
Wiozłam go trzymając w dużym pudle na kolanach przez 30 km. W duchu “zaklinałam” żeby tylko się nie przewrócił. Na szczęście dotarł w całości do restauracji w której było przyjęcie. Uff!
Tort czekoladowy z truskawkami
Składniki na biszkopt kakaowy (zrobiłam takie dwa, w tym jeden w mniejszej tortownicy):
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1/3 szklanki kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i kakao wymieszaj i przesiej przez sitko.
Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pian. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce, cukier (ubijając po każdym dodaniu). Dodaj po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsyp suche składniki. Delikatnie wszystko wymieszaj (najlepiej ręcznie), by składniki się połączyły.
Tortownicę o średnicy 20 – 22 cm wyłóż papierem do pieczenia (ale tylko samo dno), nie smaruj boków. Delikatnie przełóż ciasto. Piecz w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Kiedy ciasto będzie upieczone, zostaw w uchylonym piekarniku by wystygło.
Boki biszkoptu oddziel nożykiem od formy dopiero jak całkowicie wystygnie. Przekrój na 3 – 4 blaty.
Składniki na mus czekoladowy:
• 500 g serek mascarpone
• 350 g ciemnej czekolady (minimum 64% kakao)
• 750 ml zimnej śmietanki
• 120 g cukru
Czekoladę połam na kawałki, roztop w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą ( ale nie gorącą!) połącz za pomocą łyżki z serkiem mascarpone. Zimną śmietankę do deserów ubij na bardzo sztywną pianę razem z cukrem, wmieszaj ją delikatnymi ruchami szpatułki do masy czekoladowej. Wstaw do lodówki do czasu przełożenia biszkoptów.
Syrop do nasączania biszkoptów (dałam więcej):
- 100 ml wody
- 1-2 łyżeczki cukru
- 2-3 łyżeczki kawy
- rum do smaku
Zaparz kawę, dodaj cukier i rum. Wystudź.
Ponadto:
- truskawki
- posypka czekoladowa do dekoracji
- kwiatki z opłatka (te specjalnie dla dzieci
)
Gotowe, przekrojone biszkopty nasącz syropem. Układaj na nie kawałki truskawek i mus czekoladowy. Przykryj kolejnym blatem. Rób za każdym razem tak samo. Musem posmarowałam również cały tort, udekorowałam posypką, połówkami truskawek i płatkowymi różyczkami.
Tort jest najlepszy następnego dnia.
Smacznego!
5 odpowiedzi na „Tort czekoladowy z truskawkami”