“40 lat minęło jak jeden dzień…” jeszcze co prawda nie moje, ale w sobotę mieliśmy w domu imprezę właśnie z tej okazji
Między innymi upiekłam orzeźwiający, wiosenny i cytrynowy tort. Wyszedł jeszcze lepszy niż sądziłam.
Tort cytrynowy
Składniki na biszkopt (tortownica 24 cm):
- 4 jajka
- 4 łyżki wrzątku
- 150 g cukru
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- do nasączenia biszkoptu można użyć cytrynówki z wodą
Jajka wbij do salaterki i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. minutę, dolewając 4 łyżki wrzątku. Następnie dalej ubijając wsyp oba cukry ubijaj dalej 2 minuty. Zmniejsz szybkość obrotów miksera i wsypuj stopniowo mąki z proszkiem do pieczenia. Ubijaj tak długo, aż ciasto będzie gładkie.
Przygotuj tortownicę, natłuść ją masłem, posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 – 200 stopni (ja piekłam w 190 stopniach) przez 25-30 minut do suchego patyczka. Gdy będzie upieczone, wyjmij z piekarnika, zdejmij obręcz tortownicy i zostaw do wystygnięcia po czym przekrój na 3 blaty.
Składniki na krem cytrynowy:
- 125 g masła
- 175 g cukru (dałam mniej)
- 4 żółtka (jajka wcześniej sparz wrzątkiem i dopiero rozdziel żółtka od białek)
- 125 ml soku z cytryny
Włóż do garnuszka masło i rozpuść je, wstawiając garnuszek do naczynia z gorącą wodą ( musi być zanurzony). Nie wyjmując garnuszka z wody, wsyp cukier i ubijaj mikserem dodając kolejno 4 żółtka, tak długo aż powstanie gęsty krem. Na koniec wlej sok z cytryny i ubijaj by połączył się z kremem. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę (krem musi być gęsty) i zostaw do wystygnięcia nie wyjmując garnuszka z wody.
Składniki na krem maślany:
- 1 opakowanie budyniu z cukrem
- 250 g miękkiego masła
- 500 ml mleka
Przygotuj budyń wg opisu na opakowaniu. Masło ubij mikserem na piankę, a gdy budyń ostygnie dodawaj go stopniowo do masła cały czas ubijając.
Do dekoracji:
- kilka plasterków cytryny
- kilka listków mięty lub melisy
Połóż na paterze spodnią warstwę biszkoptu. Nasącz cytrynówką wymieszaną z wodą. Posmaruj częścią kremu maślanego i przykryj drugim blatem ciasta. Ponownie nasącz i wyłóż krem cytrynowy. Połóż trzeci blat biszkoptu.
Połową pozostałego kremu maślanego posmaruj cały tort z wierzchu i po bokach. Resztę kremu nałóż do szprycy cukierniczej i udekoruj wierzch tortu, ozdabiając go dodatkowo plasterkami cytryny i listkami mięty lub melisy.
Smacznego!
Jeśli smakuje tak jak wygląda, a wygląda obłędnie, to dorzucam do folderu “do wypróbowania”
Jeśli tylko lubisz cytryny, do tego z delikatnym połączeniem mięty to wypróbuj koniecznie
uwielbiam takie połączenie
Skoro tak, nie będziesz zawiedziona
Świetny tort, pysznie orzeźwiający
Dziękuję
wygląda cudnie, a cytrynowe wypieki uwielbiam wręcz
To nie masz innego wyjścia jak go zrobić
