Dzisiaj proponuję kolejny torcik z tych bardziej zdrowych, warzywnych i owocowych. Do tego mniej kaloryczny niż tradycyjny, a równie dobry. Chociaż nie koniecznie myślą tak dzieci. Przynajmniej niektóre dzieci
Tort cukiniowo-migdałowy
Ciasto:
- 300g cukinii
- 4 jajka
- 100 g mielonych migdałów
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu
- skórka z 1 cytryny
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Krem:
- 100 g suszonych fig
- 50 g suszonych daktyli
- 50 g suszonych śliwek
- 50 g płatków migdałowych
- 1 łyżeczka miodu
- skórka z 1 cytryny
- 3 utarte ziarna kardamonu
- 200 ml wody
- 200 g gęstego jogurtu light (bałkańskiego lub greckiego)
Ja dałam więcej składników do kremu niż jest podane w przepisie.
Cukinie zetrzyj na drobnych oczkach, odrobinę posól. Zostaw na ok. 20 min, żeby puściła sok. Po tym czasie bardzo dobrze odciśnij z nadmiaru wody. Żółtka utrzyj z miodem. Dodaj cynamon, gałkę muszkatołową, utarte w moździerzu ziarna kardamonu bez łupinek, startą skórkę z cytryny, mielone migdały i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj bardzo dobrze odciśniętą cukinię, wymieszaj. Na koniec dodaj powoli ubite białka. Przelej do okrągłej formy do pieczenia (średnica 21 cm). Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 min. Upieczone i wystudzone cisto przekrój w poprzek tak by powstały dwa krążki.
Krem. Wszystkie składniki oprócz jogurtu wrzuć do garnka i duś przez 25 min na wolnym ogniu aż owoce się rozgotują. Wystudź. Wymieszaj z jogurtem. Gotowym kremem przełóż ciasto, zostawiając część kremu do posmarowania na wierzchu i bo bokach. Na wierzchu posyp skórką z połowy cytryny i pokrojoną w kostkę jedną figą, daktylem i płatkami migdałowymi. Wstaw do lodówki na min. 2 h. Podawaj schłodzone.
Smacznego!
Ja uwielbiam ciasto cukiniowe
Ale krem bardzo ciekawy, jeszcze się z takim nie spotkałam.
Pozdrawiam!
prawde mowiąc nigdy nie jadłam…a u ciebie to wyglada tak apetycznie ze ślinka mi pociekła
bardzo oryginalny przepis i ciasto jest na pewno genialne w smaku
nie jadłam nigdy , ale wygląda bardzo zachęcająco…
Ja też robiłam pierwszy raz i polecam. Bardzo dobry, ciekawy smak. Słodki, ale nie tuczący jak te z kremami
Pozdrawiam
Asia
urcze, widywalam juz przepisy na takie ciasto, ale… nigdy nie mialam odwagi sprobowac i upiec! Twoje – bardzo ladne!
http://www.lejdi-of-the-house.bloog.pl