Moja Mama bardzo lubi torty czekoladowe, dlatego taki zrobiłam dla Niej rok temu, na okrągłe urodzinki. A, że jeszcze, odkąd pamiętam kocha chałwę, to tym razem wybór był bardzo prosty
Przepis na to cudo, rozpływające się w ustach wzięłam z blogu Dorotki. I nawet ja, mimo iż za chałwą nie przepadam, nie potrafiłam mu się oprzeć
Tort chałwowy
Składniki na biszkopt do tortownicy 22 cm:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki kakao
Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, dalej ubijając. Dodawaj po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszaj z kakao, przesiej i delikatnie wmieszaj do ciasta. Zrób to ręcznie lub na bardzo wolnych obrotach miksera.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smaruj, papierem wyłóż tylko dno.
Wyłóż do tortownicy ciasto. Piecz w temperaturze 160 – 170 stopni (ja piekłam w 165 stopniach z termoobiegiem) przez około 30 – 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuść je (w formie) na podłogę. Odstaw do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudź. Przekrój na 3 blaty.
Składniki na masę chałwową:
- 2 jajka umyte i wyparzone
- 125 g masła, o temperaturze pokojowej
- 125 g margaryny, o temperaturze pokojowej
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 35 dag ulubionej pokruszonej chałwy
- 2 łyżki likieru kawowego
Masło i margarynę utrzyj mikserem na jasną i puszystą masę.
Jajka wbij do blaszanej niedużej miseczki lub garnka, dodaj cukier. Przygotuj większy garnek z wrzącą wodą, jak do kąpieli wodnej (postaw go na palniku) i lekko podgrzewaj przez cały czas, by woda parowała. Na nim postaw miskę z jajkami i cukrem, tak by nie dotykała powierzchni wody. Ubijaj jajka z cukrem mikserem na wysokich obrotach. Masa jajeczna powinna podwoić objętość, stać się jasna, puszysta i gęściejsza. Odstaw do przestudzenia, najlepiej do miski lub zlewu z zimną wodą.
Tak ubite i wystudzone jajka dodawaj niewielkimi porcjami do masła, cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dodaj likier. Wsyp chałwę i wymieszaj.
Powstały krem włóż do lodówki, by trochę stężał.
Dodatkowo do przełożenia:
- konfitura wiśniowa
- łyżka kakao
Podgrzej najlepszą domową konfiturę wiśniową z dużą ilością wiśni. Dosyp 1 łyżkę kakao, wymieszaj. Wystudź.
Składniki do nasączenia:
- 100 ml likieru kawowego
- 100 ml mocnej herbaty
Wymieszaj.
Składniki do dekoracji:
- 1 szklanka drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich, podpieczonych
- 100 g pokruszonej chałwy
Wymieszaj w miseczce.
Jeden blat tortu połóż na paterę, nasącz ok. 1/3 ponczu. Na niego wyłóż trochę mniej niż połowę masy chałwowej. Przykryj drugim blatem i naponczuj. Na niego wyłóż wiśnie z kakao i wyrównaj. Przykryj ostatnim blatem biszkoptowym, naponczuj. Wierzch i boki posmaruj resztą masy chałwowej. Obsyp orzechami wymieszanymi z chałwą. Schładzaj w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Smacznego!
2 odpowiedzi na „Tort chałwowy”