Wiem, wiem… miałam wrzucać przepisy przynajmniej raz w tygodniu a tak dawno tego nie robiłam. Wszystko przez moje marzenie które zaczęłam spełniać a jest bardzo czasochłonne
do tego szkoła, dom… Zresztą nie będę się tłumaczyć, bo nie o to chodzi
W końcu powiedziałam sobie “Dość – jak się chce to można” więc tym razem jeszcze letni, pyszny torcik z borówkami
Tort borówkowy na kruchym spodzie
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki
- 2 łyżki cukru
- 70 g masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 0,5 litra kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- garść poziomek lub jak w moim wypadku jeżyn
- 250 g borówek amerykańskich lub jagód
Zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę i włóż na 30 mi nut do lodówki.
Rozwałkuj ciasto i wylep nim spód tortownicy o średnicy 24 cm. Piecz 20 minut w 190°C. Wystudź.
Owoce opłucz i osącz na sicie.
Żelatynę rozpuść w odrobinie wody. Schłodzoną kremówkę ubij mikserem nastawionym na najwyższe obroty. Dodaj cukier puder i zmiksowane osobno poziomki lub jeżyny, wymieszaj.
Do przestudzonej żelatyny dodaj kilka łyżek bitej śmietany, zamieszaj. Wlej do reszty bitej śmietany i jeszcze raz wymieszaj.
Wyłóż masę na ciasto. Na wierzchu ułóż borówki i wstaw na 2 godziny do lodówki.
Smacznego!
Cudny, faktycznie bardzo jeszcze letni
jejku wygląda smakowicie…aż go zrobię
. Pozdrawiam
A jak tu z Tobą się skontaktować poza światem zewnętrznym?
Asia op
pyszny, lekki tort
Zamiast borówki amerykańskiej polecam żurawinę. Polecam jako lekki smakołyk.