Skoro urodziny, to nie mogły odbyć się bez tortu
A już od jakiegoś czasu chodził za mną bezowy z truskawkami, więc miałam świetną okazję, żeby w końcu wypróbować przepis. Zapraszam. Częstujcie się
Tort bezowy z truskawkami
Składniki:
- 750 g truskawek
- 3-4 łyżki kirschu (wiśniówki)
- 1-2 łyżki miałkiego cukru
- 4 białka
- Szklanka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 600 ml śmietany kremówki
- 3 torebki cukru waniliowego
Umyj truskawki, odsącz, oderwij szypułki. Odłóż kilka
najładniejszych owoców na przybranie a resztę pokrój w ćwiartki. Skrop wiśniówką i posyp cukrem (1-2 łyżki). Przykryj i odstaw na 2-3 godziny.
Przygotuj bezy:
Wyłóż blachę papierem do pieczenia i używając obręczy tortownicy narysuj trzy takie same koła. Ja wzięłam tortownicę o średnicy 24 cm.
Z białek ubij bardzo sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i sok z cytryny lub limonki.
Ubitą pianę rozłóż na trzech narysowanych kołach i wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 2-3 godziny. Gdy bezy są gotowe, wyjmij je z piekarnika. Przygotuj talerz, wyłóż jedno bezowe koło i nałóż na nie
obręcz tortownicy.
Przygotuj krem:
Ubij 500 ml śmietanki kremówki, stopniowo wsypując 2 torebki cukru waniliowego. Do ubitej na gęsto śmietany dodaj ćwiartki truskawek (sok odcedź).
Połowę kremu rozłóż na kole bezowym. Przykryj drugim kołem i znowu nałóż krem, następnie przykryj trzecim. Tort wstaw do lodówki na kilka godzin.
Pół godziny przed podaniem ubij resztę kremówki z torebka cukru waniliowego i rozsmaruj na torcie. Udekoruj truskawkami. Wierzch można posypać
cukrem pudrem lub kakao.
Smacznego!
13 odpowiedzi na „Tort bezowy z truskawkami”