Dzisiaj 4 urodziny mojej młodszej córeczki. Przyjęcie odbędzie się w sobotę, ale i dzisiaj uczciliśmy wieczorkiem ten ważny dla nas wszystkich dzień. Na szybko zrobiłam mały torcik (chociaż to dużo powiedziane, bardziej ciasto) w kształcie cyferki. A, że akurat nie mam odpowiedniej formy, to upiekłam biszkopt maderski, który jest doskonały do wykrajania różnych kształtów.
PS. Kolejna relacja z pobytu w Szwecji tutaj. Zapraszam
Torcik w kształcie cyferki
Składniki na biszkopt (kwadratowa forma 20 cm):
- 5 jajek
- 470 g mąki
- 315 g masła
- 315 g cukru pudru – ja dałam dużo mniej
- ekstrakt cytrynowy (można dać waniliowy,
migdałowy lub dodać 2-3 łyżki naturalnego kakao rozrobionego w łyżce stołowej mleka)
Ponadto:
- nutella
- m&m
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Przesiej mąkę. Miękkie masło ubijaj z cukrem pudrem w dużej misce, aż powstanie bladożółta, puszysta masa. Do masy dodawaj po jednym jajku, przy każdym dosypując łyżkę mąki i dobrze ubijaj (ja robiłam w mikserze). Dodaj odpowiedni aromat. Dorzuć resztę mąki i dobrze wymieszaj. Przełóż masę do formy, a następnie odwrotną stroną łyżki zrób spore zagłębienie na środku, aby nie wyrosła w tym miejscu górka. Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez około 1 godzinę. Tak, żeby patyczek podczas sprawdzania ciasta wychodził suchy.
Pozostaw ciasto do ostygnięcia na 5 minut, a następnie wyjmij na kratkę gdzie zostaw je do całkowitego wystygnięcia.
Kiedy ciasto będzie zimne, wytnij odpowiedni kształt. Dobrze jest wcześniej przygotować sobie na papierze, wyciąć, przyłożyć do ciasta, to wtedy masz pewność, że wyjdzie tak jak chcesz.
Tak jak wspominałam wyżej, nie miałam zbyt dużo czasu, więc za polewę służyła nutella Bardzo lubiana przez dzieci i nie tylko
Na wierzch ułożyłam m&m i gotowe.
Nie muszę chyba tłumaczyć jak ciasto się spodobało i smakowało
Smacznego!
5 odpowiedzi na „Torcik w kształcie cyferki”