Z okazji Rocznicy Ślubu mojej siostry i Jej męża postanowiłam zrobić szybki torcik. W pewnym momencie trochę zaczęłam się obawiać czy wyjdzie dobry, bo robiłam pierwszy raz, ale zaryzykowałam
Przyznaję. Opłacało się
Przepis pochodzi z książki “Domowe wypieki“.
Torcik niespodzianka
Składniki:
- 500 ml mleka
- 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 280 g twardej gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 200 g podłużnych biszkoptów
- 2 łyżki śmietanki lub mleka kokosowego
Wlej do garnuszka 250ml mleka, wsyp mąkę i dodaj 3 żółtka. Podgrzewaj stale mieszając aż się zagotuje. Odstaw do ostygnięcia.
250 g czekolady połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
Masło ubij na lekki krem (ok. 30 sekund mikserem), powoli wlewaj ostudzoną czekoladę, a następnie mleczny budyń z żółtkami.
Przygotuj tortownicę, wyłóż ją pergaminem.
Resztę mleka wymieszaj z cukrem waniliowym. Połowę biszkoptów zamaczaj kolejno w mleku z cukrem i wyłóż nimi dno tortownicy. Nałóż połowę kremu czekoladowego. Drugą połowę biszkoptów namocz w mleku z cukrem i ułóż je na warstwie kremu. Pokryj resztą kremu czekoladowego.
Cały torcik wstaw do lodówki.
Resztę czekolady połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Zaczekaj aż się rozpuści i dolej 1-2 łyżki śmietanki lub mleka kokosowego (nie dolałam i wyszła idealna). Taką polewą, polej wierzch torcika robiąc nieregularne wzorki. Podawaj dobrze schłodzony.
Smacznego!
Świetny ten torcik!
ale fajny
) bardzo mi sie podoba
Dzięki