A do kawki, lub pysznej herbatki polecam również torcik z owocami kiwi.
TORCIK KIWI
Składniki:
- 180-200 g biszkoptów
- 150 g masła
- 125 g cukru pudru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 500 ml śmietany kremówki
- 150 g mielonych migdałów
- 6 owoców kiwi
- 1 łyżka płatków migdałowych
Biszkopty włóż do foliowego woreczka, zwiąż i rozkrusz wałkiem. Przygotuj tortownicę 26 cm, natłuść, posyp tartą bułką i wysyp połowę pokruszonych biszkoptów.
Do salaterki włóż masło i ubijaj mikserem, wsypując cukier puder, a później waniliowy. Dodaj żółtka, zmielone migdały i połowę porcji kremówki. Obierz 3 owoce, pokrój na kawałki i zmiksuj. Następnie wymieszaj z przygotowanym kremem.
Tak przygotowany krem wyłóż na pokruszone biszkopty, a na nim wyłóż resztę biszkoptów. Przykryj tortownicę i wstaw do lodówki na 5-6 godzin.
Przed podaniem wyjmij torcik z tortownicy i udekoruj pozostałymi owocami kiwi pokrojonymi w plasterki. Ubij resztę śmietany z cukrem pudrem i udekoruj wierzch torcika (ja akurat tego nie zrobiłam). Posyp brzegi płatkami migdałowymi, lekko podpieczonymi na suchej patelni.
Smacznego!
Wyglada ślicznie i bardzo apetycznie …
Bardzo ladny torcik !