Dzisiaj moje imieniny. Z tej okazji postanowiłam sobie trochę osłodzić ten dzień
Przygotowałam pyszny czekoladowy torcik, a właściwie trzy
W sam raz również na dzisiejszą pochmurną pogodę. Inspirację wzięłam z lawendowego domu. Mam sentyment do tego bloga… A zwłaszcza do jego nazwy
Przy okazji wszystkim Asiom, które tak jak ja mają dzisiaj swoje małe święto, Wszystkiego naj, naj, naj…
Torcik czekoladowy z kremem i owocami
Składniki na blaty:
- 6 białek
- 250 g cukru pudru lub zwykłego białego
- 50 g -100 g kakao (dałam 50 g)
- 1 łyżeczka octu winnego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Składniki na krem:
- 150 ml śmietany 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 200 g serka marscapone
Do dekoracji:
- ulubione owoce, u mnie maliny, borówki i jeżyny z naszego małego ogródka
Na papierze do pieczenia narysuj tyle kółek z ilu blatów chcesz by składał się Twój torcik. U mnie to był jeden większy z trzech blatów i dwa małe dla moich córeczek Połóż papier na blasze do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Białka ubij na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawaj stopniowo cukier, a następnie kakao, ocet i mąkę. Wymieszaj całość delikatnie szpatułką i rozsmaruj na papierze. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz jeszcze 30 minut. Zostaw do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.
Zmiksuj serek mascarpone z cukrem pudrem. Osobno ubij śmietanę i połącz delikatnie z serkiem.
Owoce umyj i osusz. Gotowym kremem i owocami przekładaj blaty i udekoruj wierzch tortu pozostałymi owocami. Możesz jeszcze posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Piękny torcik!
Bardzo by mnie ucieszył choć mały kawałek…
ale pięknie wygląda!!!
Najlepszy, pięknie zmaserowany, był kawałek następnego dnia. Idealny.
Dzięki