Dzisiaj moje imieniny. Z tej okazji postanowiłam sobie trochę osłodzić ten dzień
Przygotowałam pyszny czekoladowy torcik, a właściwie trzy
W sam raz również na dzisiejszą pochmurną pogodę. Inspirację wzięłam z lawendowego domu. Mam sentyment do tego bloga… A zwłaszcza do jego nazwy
Przy okazji wszystkim Asiom, które tak jak ja mają dzisiaj swoje małe święto, Wszystkiego naj, naj, naj…
Torcik czekoladowy z kremem i owocami
Składniki na blaty:
- 6 białek
- 250 g cukru pudru lub zwykłego białego
- 50 g -100 g kakao (dałam 50 g)
- 1 łyżeczka octu winnego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Składniki na krem:
- 150 ml śmietany 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 200 g serka marscapone
Do dekoracji:
- ulubione owoce, u mnie maliny, borówki i jeżyny z naszego małego ogródka
Na papierze do pieczenia narysuj tyle kółek z ilu blatów chcesz by składał się Twój torcik. U mnie to był jeden większy z trzech blatów i dwa małe dla moich córeczek Połóż papier na blasze do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Białka ubij na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawaj stopniowo cukier, a następnie kakao, ocet i mąkę. Wymieszaj całość delikatnie szpatułką i rozsmaruj na papierze. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz jeszcze 30 minut. Zostaw do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.
Zmiksuj serek mascarpone z cukrem pudrem. Osobno ubij śmietanę i połącz delikatnie z serkiem.
Owoce umyj i osusz. Gotowym kremem i owocami przekładaj blaty i udekoruj wierzch tortu pozostałymi owocami. Możesz jeszcze posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
4 odpowiedzi na „Torcik czekoladowy z kremem i owocami”