

CZEKOLADOWY TORCIK BABUNI
Składniki:
- 250 g twardej czekolady
- 175 g masła
- 225 g miałkiego cukru
- 3 jajka
- 4 żółtka
- 5 białek
- 125 g tartej bułki
- 6 łyżek dżemu morelowego (ja dałam więcej)
- 1 łyżka kakao w proszku (posypałam większą ilością)
175 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić żeby trochę ostygła.
Do salaterki włóż miękkie masło, 175 g cukru, wbij 3 całe jajka i 4 żółtka (białka wbij do innej salaterki). Ubijaj mikserem, stopniową dodając czekoladę. Na koniec dodaj tartą bułkę.
4 białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą.
Piecz w tortownicy 24 cm, w 180 stopniach przez 35-40 minut.
Do salaterki włóż miękkie masło, 175 g cukru, wbij 3 całe jajka i 4 żółtka (białka wbij do innej salaterki). Ubijaj mikserem, stopniową dodając czekoladę. Na koniec dodaj tartą bułkę.
4 białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą.
Piecz w tortownicy 24 cm, w 180 stopniach przez 35-40 minut.
Kiedy ciasto ostygnie przekrój na dwie równe części. Na spodnią warstwę nałóż część dżemu morelowego, rozsmaruj i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Resztę dżemu rozsmaruj po bokach i na wierzchu ciasta.
Lukier:
Resztę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Wsyp resztę cukru i wymieszaj. Kiedy trochę ostygnie wbij 1 białko i zmiksuj na gładką, jedwabista masę. Pokryj nią wierzch i boki ciasta. Posyp kakao.
Smacznego!