Chwilami trudno mi uwierzyć, że to już 3 lata
Serdecznie Wam dziękuję za odwiedziny, komentarze pełne ciepła i życzliwości Jestem Wam wdzięczna za każdy gest, uśmiech i wsparcie. Mimo, że to urodziny, to tym razem zamiast tortu proponuję jabłecznik w trochę innym wydaniu
Zapraszam i życzę smacznego
Jabłecznik z ciasta francuskiego
Składniki:
- 2 op. ciasta francuskiego
- 100 g masła – rozpuszczonego
- 100 g cukru
- cynamon – tyle ile lubisz
- 1 kg jabłek
- małe opakowanie cukru waniliowego
- sok z połowy cytryny
- 1 jajko do posmarowania
Ciasto francuskie rozłóż na blaszce do tarty, lub w tortownicy tak jak ja. Wyłóż na nie pergamin i wysyp suchą fasolę lub groch. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut.
Drugi płat ciasta posmaruj rozpuszczonym masłem.
Oba cukry wymieszaj z cynamonem. Posyp mieszanką (najlepiej ręką, i nie wszystkim. Cukry będą jeszcze potrzebne do jabłek ) wysmarowane masłem ciasto i zwiń jak roladę. Włóż do lodówki na ok. 30 minut lub krócej do zamrażalnika.
Jabłka obierz, pokrój wedle uznania, wymieszaj z cukrami oraz cynamonem i sokiem z cytryny.
Na podpieczony spód wyłóż jabłka.
Roladę z ciasta francuskiego pokrój w 1 cm plastry. Ułóż je na wierzchu jabłek i posmaruj rozbełtanym jajkiem.
Wstaw ponownie do piekarnika na ok. 40 minut.
Wierzch przed podaniem można skropić lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Gratulacje, 3 latka obfite w przepisy, oby było ich jeszcze więcej
Najlepszego z okazji blogowych urodzin. Gratzy! ;]
Ciastka wyglądają pysznie… Jestem łasy na jabłecznik w każdej formie. Teraz muszę kogoś znaleźć, kto mi to upichci ;]
Bardzo Wam dziękuję
super pomysł. Wszystkiego naj naj z okazji 3 latek i jeszcze wielu lat inspiracji
) Uściski
Iza, bardzo dziękuję
Joasiu, lata lecą, ale pomysły coraz lepsze! Podbieram pomysł ze slimaczkami na górze, będzie na niedzielę
Gratulacje!
pozdrawiam serdecznie
margoja
Podbieraj, podbieraj kochana
I daj znać czy Wam smakowało.