Dzisiaj moja starsza córcia rozpoczęła nowy, bardzo ważny etap w swoim życiu. Rano przeżyła swoje pierwsze rozpoczęcie roku szkolnego, a my razem z Nią. I jak to bywa Rodzice często są bardziej przejęci szkołą swoich pociech niż One same. W naszym przypadku też tak było
Zresztą jest nadal.
W końcu o to oddala się beztroskie dzieciństwo, a zaczynają poważne obowiązki
Tak naprawdę bycie Rodzicem Ucznia nie jest prostą sprawą. Przygotowywaliśmy się na te dni od dawna, na różne sposoby, a dzisiaj uczciliśmy go również
bardzo uroczystym obiadem i deserem Dzisiaj wrzucę przepis bardziej dla nas, rodziców, a jutro dla dzieci
Przepis pochodzi z programu Nigelli. Przyznaję, że już od dawna sie zbierałam żeby zrobić to tiramisu, tylko powiem szczerze, że nie przepadam za tym deserem. Chociaż… dzisiaj przekonałam się, że tylko za tym kupionym w cukierni
Tiramisu z tego przepisu wyszło rewelacyjne! Polecam gorąco
Tiramisu z Irish Cream
Składniki:
- 350 ml espresso (350 ml wody i 9 łyżeczek rozpuszczonej kawy), ostudzone
- 250 ml likieru śmietankowego Baileys Irish Cream
- 400 g podłużnych biszkoptów
- 2 jajka
- 75 g drobnego cukru
- 500 g sera mascarpone
- 2 ½ łyżeczki kakao w
proszku
W płytkiej misce wymieszaj kawę ze 175 ml likieru.
Zanurz biszkopty w przygotowanym płynie, żeby nasiąkły z każdej strony i były miękkie, ale nie ociekające. Wyłóż biszkoptami dno kwadratowego szklanego naczynia o boku dł.22 cm (ja robiłam w prostokątnym naczyniu
żaroodpornym).
Oddziel żółtka od białek, ale zachowaj tylko jedno białko. Utrzyj dwa żółtka z cukrem, aż zrobią się gęste i jasnożółte, a następnie wymieszaj je z pozostałym likierem (75 ml) i mascarpone, żeby powstał lekki jak pianka krem.
Ubij białko na sztywną pianę i delikatnie połącz z kremem.
Nałóż połowę mieszanki na biszkopty.
Ułóż drugą warstwę biszkoptów i przykryj je drugą warstwą kremu.
Przykryj naczynie plastikową folią i wstaw na noc do lodówki.
Przed podaniem posyp powierzchnię tiramisu warstwą kakao w proszku, przecierając je przez sitko. Ja dodatkowo rozdrobniłam orzechy wymieszane z
kakao, posypałam nimi tiramisu i jeszcze na wierzch sypnęłam kakao
Smacznego!
Szklanka likieru…chyba wolałabym wypić.
Czemu nikt nie przygotowuje mi takich wspaniałości?

Ostatnio Facet zobowiązał się, że zrobi mi 3bita, bo nie wymaga pieczenia, ale coś ani widu ani słychu o tych cieście
Uwielbiam tiramisu, ale takiego jeszcze nie jadłam. Wspaniale się prezentuje!
Pyszność nad pysznościami. Likier wypić można… czemu nie. Ale na to ciasto nie żal ani kropli. Jest mega pyszne. A na pochłonięcie kremu miałem ochotę już w trakcie przygotowywania. Ten smak…. mniam mniam.
Wow, co za deser
Palce lizać!
Uwielbiam tiramisu! Najpyszniejszy włoski deser i Włochom należą się ukłony do ziemi za jego wynalezienie
ojj pysznosci
)) moja też jest pierwszakiem
moj najukochanszy deser!!!uwielbiam!!!!ale mi ślinia pociekła!!!
Pluskotka, ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie żeby i trochę wypić
Russkaya, mam nadzieję, że obiecany 3bit w końcu został zrobiony
judik1119, w takim razie koniecznie musisz zrobić. Jest pyszny
Michaś, oj przyznaj się, że i tak pochłonąłeś część kremu
Nemi, oj nie tylko palce
kuchareczka, popieram
Izaa, w takim razie gratuluję pierwszakowi
Jak pierwszy tydzień w szkole?
nathalia8, zapraszam na kawałek
Z drugiej strony wypić szklankę…to ja może jednak ciasto bym zjadła.
Tiramisu to ja moge zawsze i wszedzie, pychota ;]
Pingback: Pierwszy dzień szkoły – Cichy-Blog.pl