Dopiero jakiś czas temu zaczęła się moja przygoda z ciastem filo. Z bardzo cieniutkim, delikatnym i kruchym po upieczeniu. Pierwszym moim deserem jaki zrobiłam była ta tarta z bananami. Zapraszam do spróbowania
Tarta z ciasta filo z bananami
Składniki:
- 4 łyżki suszonych wiśni (można zrobić z żurawiną)
- 115 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 8 płatów ciasta filo
- 1/3 szklanki niesolonego masła
- 55 g czekolady deserowej
- 4 banany
- 3 łyżki rumu lub soku pomarańczowego
Składniki na sos czekoladowy:
- 1 szklanka wody
- 2/3 szklanki cukru
- ½ szklanki kakao
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- ½ szklanki śmietany kremówki
- cukier puder do posypania
- lody do podaniaRozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Zalej wiśnie (żurawinę) wrzątkiem, odstaw na 5 minut i osącz. Grubo posiekaj czekoladę. Utrzyj serek z cukrem i ekstraktem wanilii na gładką masę.
Stop masło. Posmaruj boki tortownicy o średnicy 20 cm. Po kolei smaruj masłem 5 płatów ciasta filo * i wyłóż nimi dno i boki tortownicy tak by brzegi zwisały poza krawędzie.
Wyłóż serek na ciasto, rozprowadź, posyp wiśniami (żurawiną) i czekoladą. Banany obierz, pokrój na plasterki i połóż na wierzchu nadzienia. Skrop rumem lub sokiem. Zawiń do środka zwisające brzegi ciasta i przykryj nadzienie.
Pozostałe płaty po kolei posmaruj masłem, zgnieć i połóż na wierzchu tarty. Posmaruj masłem.
Wstaw do piekarnika i piecz na złocisty kolor około 20 minut.
Oprósz cukrem pudrem, pokrój na porcje i podawaj z sosem czekoladowym, oraz jeśli tylko masz ochotę z lodami
Sos:
Umieść wodę i cukier w rondlu, doprowadź do wrzenia i gotuj około 5 minut. Przesiej kakao do syropu, dodaj kawę i dobrze wymieszaj trzepaczką. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, dodaj śmietanę i mieszaj trzepaczką około 3 minut, dopóki sos nie zgęstnieje. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
Smacznego!
*Należy pracować z każdym płatem ciasta filo oddzielnie, przykrywając resztę wilgotną ściereczką.
3 odpowiedzi na „Tarta z ciasta filo z bananami”