Zostało mi kilka dosyć dojrzałych bananów, których za bardzo nie chciał nikt już jeść. Zdecydowanie wolimy mniej dojrzałe
A, że akurat nie miałam dzisiaj nic na deser długo się nie zastanawiałam co zrobić. Połączenie karmelu, bananów, bitej śmietany, i trochę czekolady… mmm… Poezja smaku
Mam większą formę, więc zrobiłam z podwójnej porcji
Polecam gorąco!
Tarta bananowa
Składniki na formę do tarty 24 cm:
- 250 g herbatników pełnoziarnistych
- 50 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
- 4 banany
- 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru lub zwykłego, drobnego
- 1 puszka masy kajmakowej (ok. 400 g)
Herbatniki zmiel w mikserze na drobne okruchy, a następnie dodaj rozpuszczone masło i połącz składniki. Tak przygotowane ciasto, przełóż do wysmarowanej masłem formy dokładnie dociskając. Kruchy spód owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 4-5 godzin.
Śmietanę kremówkę ubij, dodając cukier (dałam mniejszą ilość, bo masa kajmakowa była bardzo słodka). Masę kajmakową podgrzej w rondelku. Na schłodzony spód ciasta przełóż ostudzony kajmak, następnie pokrojone w plastry banany i przykryj ubitą śmietaną. Dobrze jest jeszcze przed podaniem schłodzić ciasto w lodówce. Można również posypać startą, gorzką czekoladą.
Smacznego!
7 odpowiedzi na „Tarta bananowa”