Zapowiedzieli się znajomi, że wpadną za kilkanaście minut a Ty nie masz nic słodkiego do kawki? A może nie chcesz w wolny weekend siedzieć godzinami w kuchni a też po rodzinnym obiadku masz ochotę na smaczny deser? Proponuję Ci dzisiaj bardzo łatwe, pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami.
Szybki biszkopt z jabłkami
Składniki na tortownicę o śr. ok. 24-26 cm:
- 3 białka
- 3 żółtka jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cynamon (wedle uznania)
- szczypta soli
- 3 jabłka
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Jabłka obierz i pokrój na ćwiartki. Skrop delikatnie sokiem z cytryny by nie ściemniały i odstaw.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, a tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Obie mąki przesiej przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno, pod koniec dodaj cukier i dalej ucieraj. Następnie, ciągle ubijając dodawaj po jednym żółtku i chwilę miksuj na najmniejszych obrotach miksera. Na koniec stopniowo dodawaj suche składniki, które wymieszaj już drewnianą łyżką do momentu, aż powstanie jednolita masa.
Przygotowane ciasto przełóż do tortownicy, wyrównaj z wierzchu i ułóż pokrojone owoce.
Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 30-35 minut do tzw. suchego patyczka.
Ciasto po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostygnięcia, następnie posyp je cukrem pudrem.
Smacznego!
Warto mieć pod ręką takie przepisy na szybkie ciasta
Porywam kawałek
Porywaj, bardzo proszę
biszkopt z owocami zawsze jest smaczny