Zapowiedzieli się znajomi, że wpadną za kilkanaście minut a Ty nie masz nic słodkiego do kawki? A może nie chcesz w wolny weekend siedzieć godzinami w kuchni a też po rodzinnym obiadku masz ochotę na smaczny deser? Proponuję Ci dzisiaj bardzo łatwe, pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami.
Szybki biszkopt z jabłkami
Składniki na tortownicę o śr. ok. 24-26 cm:
- 3 białka
- 3 żółtka jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cynamon (wedle uznania)
- szczypta soli
- 3 jabłka
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Jabłka obierz i pokrój na ćwiartki. Skrop delikatnie sokiem z cytryny by nie ściemniały i odstaw.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, a tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Obie mąki przesiej przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno, pod koniec dodaj cukier i dalej ucieraj. Następnie, ciągle ubijając dodawaj po jednym żółtku i chwilę miksuj na najmniejszych obrotach miksera. Na koniec stopniowo dodawaj suche składniki, które wymieszaj już drewnianą łyżką do momentu, aż powstanie jednolita masa.
Przygotowane ciasto przełóż do tortownicy, wyrównaj z wierzchu i ułóż pokrojone owoce.
Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 30-35 minut do tzw. suchego patyczka.
Ciasto po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostygnięcia, następnie posyp je cukrem pudrem.
Smacznego!
3 odpowiedzi na „Szybki biszkopt z jabłkami”