Lubicie szarlotkę?
Jeśli tak, to zapraszam na podwieczorek.
Szybka, prosta i bardzo smaczna. Jak u Babci
Szybka szarlotka
Składniki na tortownicę 24-25 cm:
- 350 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 110 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek
- cynamon
Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka, pokrojone w kostkę masło i zagnieć. Można to zrobić w malakserze.
Kiedy będzie gotowe uformuj dwie kule nierównej wielkości (ok. 1/3 i 2/3). Każdą z nich zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na ok. godzinę. Jeśli masz mniej czasu, to do zamrażalnika.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (piekłam na termoobiegu).
Dno i brzegi tortownicy wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką.
Z większej kuli ciasta uformuj placek. Rozwałkuj go i przełóż do tortownicy. Wyrównaj. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika na 15 minut. W tym czasie obierz jabłka i zetrzyj na tarce lub w malakserze na grubych oczkach. Wymieszaj z cynamonem (ilość według uznania).
Jabłka przełóż na podpieczony i lekko ostudzony spód.
Pozostałą porcję ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach prosto na jabłka. Wyrównaj. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 45-50 minut, do czasu, aż wierzch ciasta się zezłoci. Ostudzone posyp cukrem-pudrem. Podawaj samo lub z kulką lodów waniliowych.
Smacznego!
dokładnie taką zawsze robię
nie wiem już który raz wracam do tego przepisu. Nawet jak jest sezon na inne owoce. Pycha!
Mi ten przepis przydaję się zawsze 1-2 dnia każdego miesiąca. Nie wiem sam dlaczego wtedy przychodzi mi smak.
This piece of writing is really a pleasant one it helps new internet people, who are
wishing for blogging.
Good post! We are linking to this great content on our website.
Keep up the good writing.
Szarlotka genialna z Twojego przepisu, miałam okazję zrobić tą pyszność w niedziele.
Dziękuję
Cieszę się, że smakuje 
Szarlotka jest cudowna, dawno nie jadłam tak smacznej