Bardzo lubię ciasta z jabłkami. Tym razem postanowiłam zrobić coś na szybko. Polecam. Wyszła bardzo dobra
Szarlotka na szybko
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 2-3 żółtka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Z wymienionych składników zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na 2 części i odłóż na kilka minut by odpoczęło.
W tym czasie przygotuj jabłka (lub użyj już gotowych).
Składniki na nadzienie jabłkowe:
- 1 kg jabłek
- można dodać trochę cukru do smaku jeśli jest taka potrzeba
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków i tyle samo gałki muszkatołowej
Jabłka obierz i pokrój w ćwiartki. Wrzuć je do garnka, dolej odrobinę wody i duś co jakiś czas mieszając. Kiedy zaczną mięknąć, dodaj cukier i przyprawy. Kiedy będą się rozpadać, wyłącz gaz i zostaw do ostygnięcia.
Formę (ja użyłam tortownicy 28 cm) lekko wysmaruj masłem i wysyp mąką (lub wyłóż papierem do pieczenia. Ja tak wolę). Wylep spód połową ciasta tak by warstwa była jak najcieńsza. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na 10 minut.
Po tym czasie wyjmij z piekarnika, jabłka wyłóż na podpieczony spód. Pozostałą część ciasta rozwałkuj, potnij w paski i ułóż na jabłkach. Wierzch posmaruj białkiem. Wstaw do piekarnika i piecz kolejne 35- 40 minut. Sprawdzać, czy ciasto nie przypieka się za bardzo.
Upieczoną szarlotkę można podawać na ciepło z lodami lub na zimno z bitą śmietaną.
Smacznego!
3 odpowiedzi na „Szarlotka na szybko”