Jakiś czas temu kiedy w weekend odwiedziła mnie przyjaciółka zrobiłam na szybko pyszną szarlotkę. A, że na szybko, to użyłam gotowych już jabłek w słoiku, które zawsze mam “w razie czego”
Tym razem je tylko trochę zmodyfikowałam dodając cynamon, suszoną żurawinę i rodzynki
Szarlotka na szybko z orzechami, żurawiną i rodzynkami
Składniki na ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki orzechów laskowych
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół szklanki cukru
- 3 żółtka
- 230 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Orzechy zmiksuj w malakserze na drobny piasek. Przełóż do miski miksera, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę, cukier i zmiksuj lub wymieszaj ręcznie aż składniki się połączą. Dodaj masło, żółtka, ekstrakt z wanilii. Zagniataj w malakserze lub ręcznie. W razie potrzeby dodaj trochę masła lub mąki.
Otrzymane ciasto owiń folią spożywczą i schładzaj w lodówce przez 30 minut. Przyznam jednak, że jak zależy mi na czasie nie robię tego a i tak wychodzi przepyszne.
Składniki na nadzienie:
- duży słoik gotowych jabłek (zawsze mam w zapasie)
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół szklanki rodzynek
- pół szklanki suszonych żurawin
Dodatkowo:
- 3 białka
- 100 g drobnego cukru do wypieków
Jabłka wymieszaj z cynamonem, rodzynkami i żurawiną.
Białka ubij na sztywno i pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier.
Połowę schłodzonego kruchego ciasta wyłóż na spód tortownicy (zrobiłam w 24 cm – zależy ile masz jabłek, lub blachy posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Ciasto ugnieć na dnie formy i wyrównaj. Posyp niewielką ilością bułki tartej. Na tak przygotowane ciasto wyłóż jabłka i wyrównaj.
Ubitą pianę wyłóż na jabłka, wyrównaj. Na nią pokrusz (jak kruszonkę) pozostałe ciasto.
Piecz w nagrzanym do 175ºC piekarniku przez około 50 minut.
Wiem, że to trudne, bo zapach niesamowity ale wystudź w lekko uchylonym piekarniku. Chociaż trochę
Gotowe można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
4 odpowiedzi na „Szarlotka na szybko z orzechami, żurawiną i rodzynkami”