Łatwe, szybkie z moimi ulubionymi śliwkami
Wspomnienie lata…
Śmietankowe ciasto z węgierkami
Składniki:
- 200 g masła
- 125 ml (pół szklanki) mleka
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 2 jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 700 – 800 g świeżych śliwek bez pestek
Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, po czym odstaw.
Masło i mleko umieść w garnku. Podgrzej, do rozpuszczenia się masła, zdejmij z palnika, lekko przestudź (powinno być lekko ciepłe).
W innym naczyniu roztrzep jajka. Dodaj kwaśną śmietanę, cukier, wanilię i wymieszaj do połączenia składników. Dodaj przesianą mąkę z sodą i proszkiem oraz ciepłe masło z mlekiem – na zmianę, mieszając aż się połączą.
Formę o wymiarach 33 x 23 cm wysmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto, wyrównaj. Na górze delikatnie poukładaj śliwki węgierki, rozcięciami ku górze, jedna przy drugiej.
Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wystudź.
Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!