A co powiecie na straszniejszą wersję czekoladowych babeczek??? Ssss…trach się bać
Smętne babeczki
Składniki na około 16 babeczek:
- 50 g gorzkiej czekolady
- pół szklanki kakao
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 szklanka mleka
- 2 duże jajka
- 1 szklanka + 2 łyżki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
- pół szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mąkę przesiej z sodą oczyszczoną do jednej miski.
Do garnuszka wlej mleko, dodaj czekoladę połamaną na kosteczki, kakao, kawę. Podgrzewaj, do momentu rozpuszczenia się składników, mieszając. Odstaw do przestudzenia.
W większym naczyniu wymieszaj przestudzoną mieszankę, olej, cukier, roztrzepane jajka, ekstrakt z wanilii. Dodaj przesianą mąkę z sodą i wymieszaj delikatnie szpatułką do połączenia.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Rozdziel pomiędzy nie ciasto, wypełniając babeczki do 3/4 ich wysokości.
Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 30 – 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Wyjmij i wystudź na kratce.
Dodatkowo:
- kilka kostek roztopionej czekolady
- żelki robaki
Jedną lub dwie upieczone babeczki pokrusz. Wierzch pozostałych posmaruj roztopioną czekoladą. Oprósz babeczki pokruszonym ciastkiem. Udekoruj według uznania.
Smacznego!
wyglądają cudnie
szkoda, że tak rzadko dodajesz przepisy