W jeden z weekendów przyjechał do mnie Brat z rodzinką. Już od dawna planowaliśmy, ale jakoś nie mogliśmy się “zgrać” na wieczór i noc z grami planszowymi i karcianymi. (Jeżeli Ktoś z Was zajrzy na cichy blog może o nich poczytać). A, że nie samymi “grami człowiek nie żyje”
upiekłam przepyszne ślimaczki. Sama nie wiem jak mogłam ich wcześniej nie robić
Ślimaczki z malinami
Składniki:
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2/3 szklanki cukru
- 1 ½ łyżki suchych drożdży
- 113g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- ½ łyżeczki soli
- 4 1/2 szklanki mąki
- 280 g świeżych lub mrożonych malin
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka kropel soku z cytryny
- 3 łyżki gorącej wody
Przesiej mąkę, dodaj cukier, drożdże, sól, masło, 2 jajka, skórkę z cytryny oraz ciepłe mleko. Wszystko razem zagniataj do momentu, aż ciasto nie będzie kleiło się do dłoni ( ja jeszcze dosypywałam mąki i zagniatałam w robocie). Uformuj kulę i przełóż do miski nakrywając ściereczką. Postaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-2 godz. Po wyrośnięciu ponownie zagnieć ciasto i oderwij jego 1/3. Będzie potrzebne na spód. 1/3 ciasta rozwałkuj i ułóż na blasze na której będziesz piec wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i bułką. Powstanie wtedy taki dół bułeczek. Resztę ciasta rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości ok. 2-3 cm. Maliny połącz z cukrem oraz mąką. Wykładaj na ciasto i zwiń jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pokrój na kilka części. Bułeczki układaj na wcześniej wyłożonej ciastem blaszce w niedużych odstępach od siebie. Przykryj ściereczką i zostaw na ok. godzinę do ponownego wyrośnięcia. (Ja byłam zbyt niecierpliwa i nie czekałam, a i tak wyrosły w piekarniku. Do tego zbyt mocno puściły sok, mimo że dałam mniej cukru niż w przepisie. Następnym razem chyba go nie dodam, albo dosłownie odrobinkę. ) Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 – 25 min.
Możesz też zrobić lukier. Chociaż i bez niego są przepyszne
Cukier puder rozpuść w gorącej wodzie z sokiem cytrynowym, jeśli jest za mało gęsty wystarczy dosypać więcej cukru. Polej bułeczki powstałym lukrem.
Smacznego!
4 odpowiedzi na „Ślimaczki z malinami”