Sezamki, suche, kruche, słodkie i pyszne ciasteczka
Bardzo je lubię, ale do tej pory nie wiedziałam, że są tak łatwe do zrobienia w domu. Zróbcie i przekonajcie się sami. Warto
Sezamki
Składniki:
- 210 g cukru (można użyć białego lub trzcinowego)
- 210 g sezamu
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka miodu (płynnego)
Podpraż sezam na suchej patelni często mieszając, aż zrobi się złoty i odstaw.
Do innego naczynia wsyp cukier, dolej 2 łyżki wody i poczekać, aż się skarmelizuje (ma być złoty i płynny). Do karmelu dolej miód i wymieszaj łyżką. Następnie wrzuć ostudzony sezam i mieszaj, aż składniki się połączą.
Teraz najtrudniejsze Trzeba bardzo szybko. Na arkusz papieru do pieczenia wylej masę sezamową, przykryj drugim papierem i rozwałkuj na grubość 1 cm lub cieniej jeśli się uda (pamiętaj, że masa będzie tężała z każdą chwilą, więc to nie takie łatwe). Gdy masa trochę przestygnie, natychmiast odklej ją od pergaminu (później jest dużo trudniej). Pokrój dowolnie i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!
2 odpowiedzi na „Sezamki”