1 Komunia mojej starszej córci
Wyjątkowy Dzień nie tylko dla Niej, ale i dla całej naszej rodziny. Obiad po uroczystości postanowiliśmy zrobić w domu. A, że pogoda dopisała, można było wyjść na ogródek gdzie dzieci miały szansę poskakać na trampolinie, pobawić się w domu, na zjeżdżalni, pojeździć na rowerach, hulajnogach… A my relaksując się na wygodnej huśtawce mogliśmy porozmawiać i się zrelaksować
Na deser zrobiłam między innymi ten właśnie sernik. Wyszedł idealny, więc mogę go z czystym sumieniem polecić.
Sernik z mango i prażonymi migdałami
Składniki na spód:
- 1 i 1/2 szklanki całych migdałów bez skórki
- 4 łyżki cukru trzcinowego
Migdały podpraż na suchej patelni. Przełóż je do miski, na patelnię wsyp cukier i go rozpuść. Uważaj tylko by się nie przypalił. Dodaj podprażone migdały, obtocz je w powstałym karmelu i przełóż do blendera. Zmiksuj je tak by zostały kawałeczki.
Tortownicę 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wsyp na dno migdały i zrób masę.
Składniki na masę:
- 1 kg sera na sernik (kupuję gotowy)
- 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
- 4 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru (jeśli będzie z cukrem, dodaj mniej drobnego cukru)
- 8 nie dużych jajek
- 1 -2 laski wanilii
- 1 i 1/2 szklanki pulpy z mango lub 2 duże zmiksowane owoce
Ser wymieszaj z musem mango, cukrem, budyniem i wanilią, następnie dodawaj po jednym jajku i miksuj do połączenia wszystkich składników. Nie za długo.
Przelej delikatnie na spód. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 160 st C i piecz ok. 50-60 min. Kiedy będzie gotowy wyłączyć piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw sernik do ostygnięcia.
Smacznego!
Bardzo, bardzo kuszacy serniczek
ojj z mango mniamm moim ulubionym owocem
cudowny ..koniecznie musze upiec ,z mango nigdy nie jadlam.