Tym razem troszkę inny, ale jeden z prostszych serników jakie robiłam. A do tego rewelacyjny w smaku. Polecam gorąco!
Sernik
Składniki na tortownicę 26 cm:
- 1 kg tłustego twarogu (daję zawsze ten sam gotowy z kubełeczka i jest rewelacyjny)
- 125 g masła
- 250-270 g cukru
- 10 jajek
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 10 ml olejku waniliowego
- 100-150 g rodzynek (rodzynki namaczamy)
- trochę żurawiny (nie koniecznie)
- zmielone biszkopty do obsypania formy (dokładnie pokruszone)
- cukier puder do dekoracji
Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Białka odstaw do lodówki na później. Ciągle mieszając, stopniowo dodawaj miękkie masło i twaróg. Do masy przesiej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i dodaj aromat waniliowy. Wymieszaj.
Białka jaj ubij na sztywną pianę, mieszaj z masą serową do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Dodaj rodzynki wcześniej namoczone w wodzie i obtoczone w mące oraz żurawinę. Formę wysmaruj roztopionym masłem i obsyp zmielonymi biszkoptami. Wtedy bardzo łatwo upieczone ciasto odchodzi od tortownicy.
Na przygotowaną formę wylej masę serową i piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Sernik studź przy uchylonym piekarniku. Posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Fantastyczny sernik, bardzo lubię!
Do siego roku! :*