W zeszłym tygodniu postanowiłam wypróbować jeden z przepisów Sary (pieczarkaMysia) na sernik. Niczego w nim nie zmieniałam. Wyszedł doskonały. Miło było patrzeć jak moi bliscy się nim zajadają. Sara, wielkie dzięki i ogromniasty buziak
Gorąco polecam!
Sernik ze śliwkami
Składniki:
- 1 paczka (215 g) ciastek owsianych
- 100 g masła
- 1 kg sera homogenizowanego z wiaderka
- 1 jajko
- 1 niepełna szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 ml śmietany kremówki
- około 10 – 12 małych śliwek węgierek
Nastaw piekarnik na 180oC i wstaw do niego naczynie żaroodporne wypełnione 2 szklankami wody.
Ciastka owsiane pokrusz blenderem lub wałkiem na drobny piasek, dodaj miękkie masło i dokładnie wyrób. Można ręcznie lub w blenderze, tak jak ja zrobiłam
Przygotuj tortownicę o średnicy 25 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Gotową masą ciasteczkowo – maślaną wyłóż tortownicę i wyrównaj powierzchnię. Włóż do lodówki na czas przygotowania masy serowej i śliwek.
Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół, wyjmij pestki i odłóż na bok.
Uwaga!
Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową!
Do misy miksera wsyp cukier, cukier waniliowy, dodaj jajko i dokładnie zmiksuj.
Następnie nadal ubijając dodaj serek homogenizowany, mąkę przesianą przez sitko, a na końcu śmietanę kremówką. Dokładnie, ale nie za długo wymieszaj, aż
składniki się połaczą.
Gotową masę delikatnie wylej na ciasteczkowy spód.
Następnie na wierzchu układaj odłożone śliwki wokół brzegu tworząc śliwkowy “wianuszek”.
Piecz około 60-65 minut, a następnie studź stopniowo uchylając drzwiczki piekarnika.
Najlepiej schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.
Smacznego!
wygląda obłędnie!!!
Ja bym śliwki wgramoliła jeszcze do wnętrza.
Bardzo fajny pomysł, tym bardziej że i jeden i drugi składnik jest pyszny. Razem musi być super ;]
Dzięki. Jest pyszne, więc koniecznie zróbcie

Pluskotka, fajny pomysł z tymi śliwkami do środka. Jakoś o tym nie pomyślałam
Narobiłaś mi smaku
jaki fajny sernik…
za sliwakmi nie próbowałam nigdy
Wow! Przepieknie Ci wyszedl
i bardzo sie ciesze, ze smakowal ;*
Boski!!! chce kawałek
świetny przepis