Sobota
Czas na przygotowanie serników, które uwielbiamy wszyscy. Tym razem dwa rodzaje, jeszcze przeze mnie nie pieczone
Pierwsza propozycja pochodzi z programu Anny Starmach. Może i Wam przypadnie do gustu.
Sernik z żurawiną i rodzynkami
Składniki na tortownicę 28 cm (można w mniejszej):
- 1 kg sera białego 2 lub 3-krotnie mielonego
- 6 jajek
- 2 łyżki mąki
- 300 g cukru drobnego białego w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 100 g miękkiego masła
- garść suszonej żurawiny
- garść rodzynek
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 rozbełtane jajko
Do dekoracji:
- cukier puder (ale nie koniecznie)
Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 200g cukru drobnego białego i cukrem waniliowym. Dodaj też miękkie masło, a po chwili 2 łyżki mąki. Do masy żółtkowej dodaj mielony biały ser, wymieszaj całość mikserem, dodaj rodzynki i żurawinę, wymieszaj łyżką. Białka ubij na sztywno dodając szczyptę soli i 100g cukru. 1/3 białek dodaj do masy serowej i wymieszaj bardzo dokładnie. Potem dodaj kolejną porcję piany i mieszaj już bardzo delikatnie, tak aby masa pozostała puszysta. Masę przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy, wierzch ciasta wysmaruj rozbełtanym jajem i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni. Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze 1 godzinę i 15 minut. (Piekłam z termoobiegiem). Studź w uchylonym piekarniku, dzięki temu sernik nie opadnie.
Smacznego!
2 odpowiedzi na „Sernik z żurawiną i rodzynkami”