Uwielbiam serniki, pod każdą postacią. Ten co prawda wymaga troszkę czasu, ale w smaku jest wyjątkowy. Zwłaszcza jak lubicie mango
Sernik z musem z mango
Składniki na spód:
- 190 g ciastek maślanych
- 40 g masła, roztopionego
Ciastka (w całości) i masło wrzuć do malaksera i zmiksuj do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 28 cm wyłóż papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysyp ciasteczka. Wyrównaj, dokładnie wklep w dno formy i włóż do lodówki na kilka minut.
Składniki na masę serową:
- 1 kg gotowego sera na sernik
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 7 jajek
- 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 6 łyżek mąki pszennej
W misie miksera umieść wszystkie składniki. Zmiksuj do połączenia się składników, ale niezbyt długo. Zbyt napowietrzony sernik może opaść.
Masę serową przelej na ciasteczkowy spód i piecz w temperaturze 160 stopni przez około 45 – 50 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłuż czas pieczenia.
Wyjmij z piekarnika, wystudź.
Składniki na mus z mango:
- 600 g puree z mango (mniej więcej 2 sztuki mango)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 – 4 łyżki cukru
- 6 łyżeczek żelatyny w proszku lub 6 listków żelatyny
- 350 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
Mango obierz usuń pestkę. Zważ – powinno być dokładnie 600 g miąższu. Zmiksuj do otrzymania gładkiego puree.
Puree z mango przelej do garnuszka. Dodaj cukier, sok z cytryny, zagotuj i zdejmij z palnika.
W międzyczasie żelatynę zalej wodą, odstaw na 10 minut do napęcznienia. Postaw na palniku i podgrzewaj, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Możesz to zrobić również w mikrofalówce. Nie doprowadzaj tylko do wrzenia! Zdejmij z palnika i natychmiast dolej do gorącego puree, po czym dobrze wymieszaj do dokładnego połączenia. Wystudź, do lekkiego zgęstnienia puree (najszybciej w lodówce, ale pilnuj, by puree nie stężało).
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Do ubitej kremówki dodawaj wystudzone, gęstniejące puree z mango, w trzech turach, delikatnie mieszając. Wymieszaj, krótko, tylko do połączenia i otrzymania jednolitego koloru musu. Tak by było bez białych smug śmietany.
Na schłodzony sernik wyłóż mus z mango i wyrównaj. Włóż do lodówki do całkowitego stężenia.
Składniki na żelkę z mango:
- 300 g puree z mango (mniej więcej 1 sztuka mango)
- 1 łyżka soku z cytryny
- pół łyżki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny
Mango obierz i usuń pestkę. Zważ – powinno być 300 g miąższu. Zmiksuj do otrzymania gładkiego puree.
Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Postaw na palniku i podgrzewaj, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzej w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia! Zdejmij z palnika i natychmiast dolej do gorącego puree, dobrze wymieszaj do połączenia. Wystudź, do lekkiego zgęstnienia puree (najszybciej w lodówce).
Żelkę z mango wylej na mus z mango i wyrównaj. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego!