Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Zawsze kojarzy mi się z domem Dziadków… Już od dzieciństwa lubię taki zwykły, tradycyjny z kratką jaki zazwyczaj jadaliśmy, ale odkąd sama zaczęłam piec lubię eksperymentować i poznawać różne smaki.
Dzisiaj proponuję obłędny w smaku z orzechami, cynamonem i czekoladą. Przepis pochodzi od Dorotki. Najlepiej zrobić go dzień przed podaniem.
Sernik z miodem i orzeszkami
Składniki na spód:
- 180 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
- 60 g roztopionego masła
- pół łyżeczki cynamonu
Ciastka drobno pokrusz lub zmiel w malakserze. Dodaj masło, cynamon i wymieszaj do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
Dno tortownicy o średnicy 20 – 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Gotową masą ciasteczkową wyłóż dno i boki formy – wyrównaj. Schładzaj przez 30 minut w lodówce.
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu na sernik
- 125 ml śmietany kremówki
- 3 jajka
- 100 ml miodu
- 50 – 100 ml syropu klonowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
W misie miksera zmiksuj twaróg. Dodawaj jajka, jedno po drugim, po każdym miksując do połączenia z twarogiem. Wlej miód, golden syrup po czym zmiksuj. Dodaj śmietanę kremówkę i wymieszaj aż składniki się połączą. Dodaj przesianą mąkę, cynamon – wymieszaj. Pamiętaj by nie miksować zbyt długo.
Gotową masę przelej na schłodzony ciasteczkowy spód.
Piecz około 60 minut w temperaturze 150 stopni, najlepiej bez termoobiegu. Możesz przykryć folią, jakby sernik zbyt szybko się rumienił. Ostudź, włóż przynajmniej na 3 godziny do lodówki ( zostawiłam całą noc).
Ponadto:
- 50 ml śmietany kremówki
- 50 g mlecznej czekolady
- posiekane i podprażone orzechy
W niedużym garnuszku rozgrzej śmietanę kremówkę, doprowadź do wrzenia i zdejmij z palnika. Dodaj połamaną czekoladę, odstaw na minutę, następnie wymieszaj do jej roztopienia i otrzymania gładkiej masy (wyjdzie sos czekoladowy).
Powstały sos czekoladowy lekko przestudź by zgęstniał. Przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na sernik w postaci zygzaków lub kratki. Posyp orzeszkami.
Smacznego!