Tym razem “chodził za mną sernik” już od kilku dni, więc w jeden deszczowy i zimny weekend w końcu go upiekłam. Miałam ochotę na coś klasycznego, szybkiego, ale ciut innego niż zwykle. W ten sposób na niedzielny deser powstał on
Delikatny, rozpływający się w ustach z lekką cytrynową nutą i chrupiącą kruszonką na wierzchu
Można upiec z kruchym spodem, ale ja akurat nie dość, że nie miałam zbyt dużo czasu, to nawet ochoty. Zdecydowanie w tamtej chwili bardziej mi pasował taki. Zapraszam serdecznie.
Sernik z kruszonką
Składniki na ciasto:
- 750 g białego sera (ja ostatnio używam gotowego w kubełeczku)
- 150 g cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 50 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 250 ml kremówki
Składniki na kruszonkę:
- ok. 100 g mąki pszennej
- brązowy cukier
- ok. 75 g masła
Pokruszony ser wymieszaj mikserem razem z cukrem, sokiem z cytryny, mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną oraz żółtkami. Miksuj, aż masa będzie zupełnie gładka.
Białka ubij na sztywną pianę. Ubij także osobno śmietankę kremówkę. Połącz masę serową z pianą i ubitą kremówką.
Gotową masę wyłóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Przygotuj kruszonkę. Trudno mi podać dokładne ilości składników, bo zawsze robię “na oko” i w razie czego dosypuję tego co zabraknie Zagnieć wszystkie składniki palcami i pokrusz na wierzch masy serowej.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 70-80 minut. Zanim gotowy sernik wyjmiesz, zostaw w piekarniku do ostygnięcia.
Smacznego!
3 odpowiedzi na „Sernik z kruszonką”