Na to wygląda, że dzisiaj wrzucam ostatni przepis na Świąteczne ciasto w tym roku
Przepis
na ten sernik znalazłam ponad rok temu i postanowiłam go piec tylko na Boże Narodzenie. Jest szybki, prosty i przepyszny. Można dodać do niego bakalie,rodzynki, owoce lub zostawić w „czystej postaci” Polecam gorąco!
Sernik wigilijny
Składniki:
- 1 kg sera białego
- 8 jajek
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- zapach lub cukier wanilinowy
- sok z 1/2 cytryny i skórka z cytryny (jej nie daję, bo nie przepadamy za skórkami)
- szczypta soli
Do miski wrzuć cukier, cukier waniliowy, kostkę masła, żółtka, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, biały ser, zapach, sok z cytryny i skórkę.
Składniki dokładnie zmiksuj. Następnie połącz delikatnie z ubitą ze szczyptą soli pianą. Piecz przez około 60 minut w piekarniku o temperaturze 170-180°C do uzyskania złotego koloru. Pozostaw w piecu do przestygnięcia.
Smacznego!
no ja wreszcie tez zrobilam sernik…
Twoj wyglada bardzo apetycznie
Mmmmm wspaniały serniczek
Tak, tak… sernik wyszedł naprawdę pyszny.
Dziękuję