Sernik wigilijny

Na to wygląda, że dzisiaj wrzucam ostatni przepis na Świąteczne ciasto w tym roku Wink Przepis
na ten sernik znalazłam ponad rok temu i postanowiłam go piec tylko na Boże Narodzenie. Jest szybki, prosty i przepyszny. Można dodać do niego bakalie,rodzynki, owoce lub zostawić w „czystej postaci” Wink Polecam gorąco! Smile

 Sernik wigilijny

Składniki:

  • 1 kg sera białego
  • 8 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • zapach lub cukier wanilinowy
  • sok z 1/2 cytryny i skórka z cytryny (jej nie daję, bo nie przepadamy za skórkami)
  • szczypta soli

Do miski wrzuć cukier, cukier waniliowy, kostkę masła, żółtka, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, biały ser, zapach, sok z cytryny i skórkę.
Składniki dokładnie zmiksuj. Następnie połącz delikatnie z ubitą ze szczyptą soli pianą. Piecz przez około 60 minut w piekarniku o temperaturze 170-180°C do uzyskania złotego koloru. Pozostaw w piecu do przestygnięcia.

Smacznego!

 




Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Ciasta, Sernik i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „Sernik wigilijny