Tak jak zapowiadałam na blogu Gotuję, bo lubię zrobiłam na Święta ten sernik. Jest doskonały, rozpływa się w ustach, twixy dodają fajnego smaku, a ta polewa… palce lizać
Sernik Twix
Składniki na spód ciasta:
- 180 g pełnoziarnistych herbatników
- 65 g masła
Składniki na masę serową:
- 800 g sera twarogowego na sernik (z wiaderka)
- 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1 szklanka cukru (następnym razem dam mniej, bo był ciut za słodki)
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 4 jajka
- 200 g Twixów (4 opakowania po 2 sztuki)
Składniki na polewę:
- 250-300 g gotowej masy krówkowej (dałam toffi)
Ciastka zmiel w blenderze lub rozwałkuj na proszek w foliowym woreczku, a następnie dodaj do nich stopione i lekko przestudzone masło. Masą ciasteczkową wyłóż tortownicę o średnicy 24 cm, dociśnij i włóż do lodówki na 30 minut.
Ser, śmietanę, cukier, jajka i proszek budyniowy zmiksuj na średnich obrotach około 30 sekund (do połączenia składników), po czym dodaj pokrojone w ok. 1cm plasterki Twixy. Delikatnie wymieszaj łyżką i wylej na przygotowany wcześniej spód.
Sernik wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piecz około 70 minut.
Sernik odstaw do całkowitego wystudzenia po czym wstaw w tortownicy na noc do lodówki.
Rano obkrój boki, zdejmij obręcz tortownicy, a wierzch posmaruj dokładnie rozmieszaną widelcem masą krówkową. Wstaw do lodówki na około 2-3 godziny by masa zastygła.
Sernik najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej więc wyjmij go z lodówki około pół godziny przed planowanym podaniem.
Smacznego!
o matko ale Asiu kusisz; serniczek przecudny
Aaaaale cudny! Co tam, ze za slodki! Raz do roku warto nie liczyc kalorii i przejesc sie slodyczami, az do upadlego!


Oj i najadłam się w te Święta do upadłego słodkości
I to za bardzo 